Bidfunktion

Spændingshovedpine, ømme tænder og kæbeled, knækken og knasen i kæbeleddene, spænding i hals og nakke og nogen gange spændinger helt ned omkring brystbenet kan skyldes forkert bid. En forkert bidfunktion kan give slid på tænderne og trætte kæber. Bideskinner kan være en god løsning på problemet.

Det optimale bid er et bid, hvor alle tænder rammer hinanden samtidig og lige hårdt, mens kæbeleddene er på plads. Desuden er det hensigtsmæssigt, at kindtænderne ikke kan slide på hinanden, når du skærer tænder. Det er bedre, at hjørnetænderne er de eneste, der kan nå hinanden, når du skubber underkæben til siden. Et forkert bid kan give slid på tænderne og medfører, at emaljen slides af. Herefter er der åbent til tandknoglen, som slides op til seks gange hurtigere end emaljen.

Mange tandlæger er ofte ikke opmærksomme på, at patienten bider forkert sammen, men du kan selv holde øje med din bidfunktion ved blandt andet at tjekke, om du bider rigtigt sammen. Du kan også tjekke dine tænder, om de er slidte, som følge af forkert bid. Du får mørke skærekanter på tænderne, hvis emaljen er slidt igennem. Er du i tvivl så spørg din tandlæge.

 

Hvordan opstår forkert bidfunktion?

Der kan være mange årsager til forkert bidfunktion. Det kan for eksempel skyldes, at en fyldning eller en krone ikke er tilpasset dit bid helt korrekt. Er det tilfældet tilpasser din underkæbe sig ”de nye forhold”. Får du så endnu en fyldning eller krone, vil tandlægen tilpasse den i forhold til din nye forkerte bidfunktion og på den måde, vil dit bid være ude på en ”glidebane”.

Forkert bid kan også skyldes stress eller hverdagspres, som bevirker, at du ligger og spænder i kæben eller ligefrem skærer tænder, mens du sover. Det slider på tænderne, og bidfunktionen bliver forkert. Og den bliver værre af tænderskæren.

Endelig kan forkert bidfunktion skyldes, at man får trukket visdomstænderne ud i undermunden. Så har overmundens tænder ikke noget at ramme, hvorefter underkæben glider tilbage for at kompensere for de manglende tænder.

Måske har du fået rettet tænderne som teenager. Ofte ender en tandregulering i en bidfunktion, som ikke er helt hensigtsmæssig.

Det har også vist sig, at søvnapnø (man holder vejret i perioder under søvn) kan være årsag til  tænderskæren.

Behandling af slid på tænder

Har den forkerte bidfunktion medført, at der er slid på tænderne, kan tandlægen anbefale at genopbygge tænderne, hvor de er slidt. Det gælder specielt, hvis det er tænderne mellem hjørnetænderne, der er synligt slidte. Her kan en behandling give et pænere tandsæt.

Behandlingen kan ske ved, at tandlægen bygger tænderne op igen ved hjælp af plastikfyldinger, tandfacader eller ved at sætte kroner på, så tænderne bygges op til normal højde. Tandlægerne kalder det at hæve biddet.

Dette foregår altid efter en nøje analyse af biddet på gipsmodeller, så vi ved, at resultatet bliver godt.

En behandling af slidte tænder kan være temmelig omfattende, da der ofte er tale om flere tænder, der skal behandles. Er du en af dem, der har slidte tænder, og føler du, det skæmmer dit smil, så anbefaler vi,

at du kontakter en af vores klinikker, så I kan tale om dine ønsker og behov. På den baggrund vil tandlægen lave en behandlingsplan, så du kan få et overblik over behandlingens omfang og økonomi.

 

Sådan kan forkert bid testes

Ved brug af en lille akrylklods kan tandlægen i løbet af 5-15 minutter afgøre, om biddet er forkert, og om det kan afhjælpes. Når du bider sammen om klodsen, og kan hjernen registrere, at der ikke er noget forstyrrende i siderne, hvorefter musklerne straks slapper af. Du vil kunne mærke forandringen med det samme og oplever måske ligefrem en større bevægelighed af hovedet fra side til side.

Akrylklodsen hjælper kæbeleddene til at glide på plads – de kan jo glide frem og tilbage. Måske passer dine tænder kun sammen, hvis du glider lidt frem. Det er faktisk tilfældet for de fleste (men ikke alle har gener af det). Er du en af dem, der har gener af glidningen, kan din tandlæge hjælpe dig.

Hvordan behandles forkert bidfunktion?

Er biddet forkert kan det rettes på flere måder:

1. Justering ved let beslibning på udvalgte steder. Vi kalder det ekvilibrering

I nogle tilfælde kan let beslibning af tænder være en mulighed. Det kræver stor præcision og omhyggelighed, og nogen patienter bryder sig ikke om tanken om, at der skal slibes af tyggefladerne på ellers sunde tænder. Hvis du vælger beslibning, er det en permanent løsning af det forkerte bid, og bidfunktionen vil være korrekt døgnet rundt. Nogen foretrækker den løsning, hvis deres bid er synligt forkert.

2.  Opbygning af biddet ved hjælp af plast

Også dette foregår efter en nøje analyse af, hvor det er nødvendigt for tandlægen af bygge biddet op.

3. En kombination

Det vil sige at tandlægen på baggrund af analysen bygger nogle tænder op, mens andre tænder beslibes.

 

 

II. Bideskinner

Bideskinner bør være individuelt fremstillet og tilpasset. Vi skelner mellem bideskinner, som udelukkende bruges om natten for at mindske generne af tandpres eller tænderskæren – og bideskinner, som genopretter det perfekte bid. De sidste skal helst bruges 24 timer i døgnet. Bideskinner virker naturligvis kun, når de er i munden. Derfor kan det være en forløber for en bidjustering efter pkt. 1, 2 eller 3.

Der er forskellige former for bideskinner, og prisen er afhængig af i hvor høj grad, der er tale om individuel tilpasning eller mere standardiserede skinner.

Hvis du som patient vil være sikker på, at dine bideskinner er korrekt tilpasset dig og dit bid – og ikke skader mere, end de gavner – så vil vi anbefale, at du kontakter din tandlæge. Der er meget stort forskel på både pris og kvalitet, og specielt den individuelle tilpasning har afgørende betydning, hvis bideskinnen skal afhjælpe de udfordringer, du måtte have i forhold til din bidfunktion.

 

Patienterfaring

Hos tandlægen.dk Lyngby Svanen behandlede vores tandlæger en patient, der ikke havde sovet igennem i flere år på grund af hovedpine. Hun havde spist smertestillende lægemidler hver uge i årevis. Første nat med sin individuelt tilpassede Tannerskinne sov patienten igennem. Hun græd af glæde, da hun fortalte vores tandlæge om sin erfaring med bideskinnen.

Denne tekst er udarbejdet i samarbejde med tandlæge Per Bjørndal og tandlæge Claus Dønvang
Tandlæge Per Bjørndal
Lyngby Svanen
Find nærmeste klinik
{{infoWindowItem.title}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
  • {{item.title}}, {{item.address}}, {{item.zip}} ({{item.distanceText}}) Gå til klinik