Behandlinger

Tandkroner og Tandbroer – formål og behandling

– Læs mere om årsager og behandling her

Tandkroner og broer
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone består af en hætte, der er udformet som en naturlig tand. Tandkronen sættes uden om en dårlig tand for at forstærke den. Man kommer eksempelvis en krone på en tand, hvis den er knækketrevnet eller har været rodbehandlet.

Hvad er en tandbro?

En tandbro består derimod af en række af tandkroner, der erstatter én eller flere mistede tænder. En naturtro tandbro består af mindst 3 sammenhængende led. En sådan bro består af 2 naturlige tænder (også kaldet ankerled) og et mellemled. De mest typiske behandlinger med tandboer består af 3 eller 4 led, men man kan faktisk lave broer med op til 14 led, der spænder over hele undermunden eller overmunden.

Tandkroner og tandbroer fremstilles overvejende af porcelæn og tilpasses dine eksisterende tænders farve og form, så de er så naturtro som muligt.

Tandkrone på en dag

En række klinikker hos tandlægen.dk benytter en ny digital teknik blandt andet fra CEREC og har derfor mulighed for at fremstille tandkroner og tandbroer på blot en time. Derfor er det ofte nok med kun ét besøg hos tandlægen. Klinikker der tilbyder tandkrone på en dag er blandt andet Taastrup, Lyngby Svanen, Kolding, Vejle, Bagsværd, Ringe, Aalborg og Allerød.

Hvordan får man en tandkrone eller tandbro?

Man bygger en tandkrone op ved at tilslibe den naturlige tand og erstatte det bortslebne med et kunstmateriale – typisk porcelæn, metal eller en kombination af disse. Tandkronen kan enten dække hele tanden (kaldet en fuldkrone) eller dele af tanden (kaldet et indlæg eller onlay).

Sådan gør tandlægen:

  • Tandlægen starter med en forundersøgelse, hvor det vurderes, om tænderne er stærke nok til at bære en krone eller bro.
    • Dine gummer og tænder undersøges, og der tages røntgenfotos.
  • Hvis du skal have en tandbro, undersøger tandlægen desuden, om de tilstødende tænder er stærke nok. Lidt emalje bortslibes på de tilstødende tænder for at skabe plads til tandbroen, og så tænderne får den korrekte form.
  • Tandlægen tager aftryk af din tand eller tænder – oftest digitalt.
  • Hvis ikke klinikken tilbyder krone på en dag, skal du have monteret en midlertidig tandkrone/tandbro, indtil den permanente løsning er klar.
  • Når din tandkrone eller tandbro er klar, tilpasses den af tandlægen og fastmonteres med et cementmateriale.

Stifttand

Er det en rodbehandlet tand, eller det meste af din naturlige tand mangler, kan det i visse tilfælde være nødvendigt at montere en stift, som den kunstige tandkrone påmonteres. Læs mere her.

Tandimplantater

Hvis du har mistet én eller flere tænder kan et alternativ til en tandbro være tandimplantater. De er så naturtro som mulige og føles som naturlige tænder. Læs mere her.

Tandkrone på en dag

Krone eller bro på en dag

Den traditionelle måde at lave en tandkrone på er at tage et digitalt aftryk af tanden, efter den er blevet slebet. Derefter påsættes en midlertidig krone, mens man venter op til 1-2 uger på den permanente tandkrone.

Flere klinikker i tandlægen.dk benytter den nyeste digitale teknik blandt andet fra CEREC og har derfor mulighed for selv at fremstille tandkroner og tandbroer på klinikken. De kan tilbyde, at du får din krone eller bro samme dag- oftest på bare en time. Kontakt din nærmeste klinik for at høre, om de tilbyder krone eller bro på en dag.

Fordele ved digital krone- og brobehandling:
• Der tages ikke afstøbning af den naturlige tand – den scannes
• Ofte kun ét besøg hos tandlægen
• Ingen midlertidig krone

Sådan foregår digital krone- og brobehandling:
Beslebne tænder bliver scannet med et lille kamera, der føres hen over tænderne. Dermed opnås en tredimensionel visualisering, som tandteknikeren kan skabe tandkronen eller tandbroen ud fra.

Via et CAD/CAM-system designes kronen eller broen digitalt og fræses ud af en præfabrikeret porcelænsklods. Herefter brændes farve og glans ind i porcelænet, så din nye tandkrone eller tandbro ligner dine naturlige tænder mest muligt.

Hvilke materialer laves tandkroner og tandbroer af?

De mest almindelige materialer, der anvendes til tandkroner og tandbroer, er porcelæn samt ædelmetaller som guld. Alle typer af kroner er stærke og holder ca. 10-15 år eller endda længere. God mundhygiejne er naturligvis vigtigt, hvis din tandkrone eller tandbro skal holde i mange år.

Typer af tandkroner:

  • Porcelænskroner (også kaldet fuldkeramiske eller helkeramiske kroner) er så naturtro som muligt og lavet af stærke keramiske materialer som zirconium.
  • Guldkroner er særdeles stærke. En tand med guldkrone kaldes populært en guldtand.
  • Metal-keramiske kroner med en kerne af metal og med porcelæn yderst. Denne type tandkroner kan anvendes på alle tænder men benyttes især ved kindtænder.

Kan man få en guldtand som fortand?

Du kan få en tandkrone til alle slags tænder, uanset om det er en fortand eller kindtand. Til en fortand vælger man typisk en porcelænskrone, så den ser så naturtro ud som muligt. Men synes man, at en guldtand ser smartere ud, kan man naturligvis også vælge dette. Spørg din tandlæge og få det bedste råd om materialer.

tandkrone

Gør det ondt at få en tandkrone eller tandbro?

Slibning af dine tænder i forbindelse med, at du skal have en tandkrone eller tandbro, udføres altid under lokalbedøvelse, så behandlingen er så smertefri som muligt. Hvis tanden er rodbehandlet, er bedøvelse oftest ikke nødvendig, da nerven er død.

Efter at man har fået en tandkrone eller tandbro, kan man opleve lidt ømhed og mindre smerter, der som regel kan behandles med smertestillende håndkøbsmedicin. Ømheden aftager normalt efter et par dage.

Oplever du stadig tandpine eller kæbesmerte efterfølgende, er det vigtigt, at kontakte tandlægen, så det kan vurderes, om en opfølgende behandling er nødvendig

Hvad er prisen for en tandkrone eller tandbro?

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du - afhængig af din dækning også forvente et tilskud til tandkroner og tandbroer.

Når det gælder alle større behandlinger, får du hos tandlægen.dk altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.

Har du brug for en betalingsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået et samarbejde med Resurs Bank.

Vejledning

– når du lige har fået tandkrone eller tandbro

  • Gør det ondt efter at man har fået en tandbro eller tandkrone? Man kan godt opleve isninger i tænderne eller være særlig følsom over for varme og kulde efter at have fået en tandkrone eller tandbro. Dette kan vare nogle dage eller uger. Oplever du fortsat ømhed eller isninger, så kontakt din tandlæge.
  • Hvor længe skal man vente med at spise efter at have fået en tandkrone eller tandbro? Du skal vente med at spise, i 1-2 timer efter at din bedøvelse er aftaget. Efterfølgende bør du i nogle dage undgå mad, der klistrer eller er svær at tygge eller bide i. Skær evt. maden i mindre stykker.
  • Kan man bruge almindelig tandpasta, når man har fået en tandkrone eller en tandbro? Du kan bruge almindelig tandbørste, tandpasta, mundskyl og tandtråd. Du bør dog ikke at anvende tandblegningsprodukter. Husk at være særlig opmærksom på at bruge tandtråd i mellemrummene, hvor du har en tandkrone eller en tandbro.
  • Skal man bestille tid hos tandlægen til opfølgning? Det er vigtigt at bestille tid til opfølgning, så din tandlæge kan tjekke, om din tandkrone eller tandbøjle sidder som den skal og ikke er til gene. Find din tandlæge her.
  • Hvad gør man, hvis ens tandkrone eller tandbro falder ud eller knækker? Det er vigtigt, at du ikke selv forsøger at reparere eller lime din tabte tandkrone eller tandbro. Det er også vigtigt, at du ikke selv forsøger at sætte en tandkrone eller tandbro fast igen, hvis den er faldet ud eller er blevet løs. I så fald risikerer du nemlig at gøre skade på dit tandkød. Naturligvis kan en tandkrone sættes fast igen. Kontakt din tandlæge hurtigst muligt.
  • Kan der gå betændelse eller opstå andre komplikationer i en tandkrone? Der kan i sjældne tilfælde gå betændelse i en eksisterende tand med krone. Oplever du smerter, tandpine eller andre komplikationer, er det derfor vigtigt, at du kontakter din tandlæge.