Tandimplantat

Tandimplantat

Et tandimplantat er et godt alternativ til både tandproteser og almindelige tandbroer. Tandimplantater kan farve-matches, så de ligner dine naturlige tænder.
Hos tandlægen.dk vil du altid få et uforpligtende behandlingsforslag på tandimplantater med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.
Hos tandlægen.dk har vi stor erfaring med tandimplantater og med at finde den bedste, smukkeste og mest holdbare løsning til den enkelte.

Find din lokale tandlægen.dk her

Har du lige fået et tandimplantat?

Hvis du lige har fået et tandimplantat, eller måske er i gang med at få et, så bør du være særligt opmærksom på tegn på infektion samt god mundhygiejne mv. Læs vores vejledning for implantater her.

Hvad er et tandimplantat?

Selve tandimplantatet er en kunstig tandrod, der sættes fast i kæben, hvor man mangler en tand. Implantatet er lavet af titanium, som er særligt velegnet til brug i kæbeknoglen.

Hvordan forankres tandimplantatet?

Når tandroden efter ca. 2-4 måneder er blevet fast forankret i kæbeknoglen, påsættes en topskrue som forbindelsesled mellem implantatet og den nye tandkrone. Topskruen fremstilles typisk af titanium.

Tandkrone

Tandkronen fremstilles af porcelæn. Kronen vil blive tilpasset i både farve, størrelse og form, så den ligner dine naturlige tænder.

Hvorfor vælge tandimplantater?

Har man mistet en eller flere tænder, vælger mange at få et tandimplantat frem for en tandprotese. Fordelene ved både tandimplantater og tandproteser kan dog kombineres ved at vælge en tryklåseprotese.
Læs mere om alternativerne med tryklåseprotese og andre former for tandproteser her.

Fordele ved et tandimplantat:

  • Et tandimplantat føles næsten helt naturligt. Man skal ikke vænne sig til tandimplantater, hverken når man spiser eller taler.
  • Et tandimplantat holder længe – til forskel fra tandproteser, som løbende skal udskiftes eller tilrettes, efterhånden som gummerne skrumper som følge af mistede tænder.
  • Tandimplantater er et godt alternativ til en tandbro, fordi de ikke kræver slibning af de tilstødende naturlige tænder, hvilket kan gøre disse tænder mere sårbare.
  • Et tandimplantat er en fleksibel løsning, hvis man eksempelvis kun har mistet et par tænder – især hvis der er tale om kindtænder bagest i tandrækken. Det kræver nemlig sunde nabotænder på begge sider at lave en almindelig tandbro.

Kontakt os hvis du vil høre mere om tandimplantater.

Nye tænder i hele munden?

Tandimplantater er en god løsning, hvad enten du mangler blot få tænder eller har brug for nye tænder i hele munden. Hvis du ingen naturlige tænder har tilbage, vil dine nye implantat-kroner naturligvis kunne udformes helt efter dine ønsker.
Hvis du har behov for mange implantater, så vil din tandlæge finde den bedste løsning og pris.

Find din lokale tandlægen.dk her

Hvordan indsættes et tandimplantat?

Forløbet med at få tandimplantater kan tage flere måneder. Det er vigtigt med grundigt forarbejde.

Forundersøgelse

Det kan være en stor beslutning at få et tandimplantat. Derfor er det ekstra vigtigt, at tandlægen laver en grundig forundersøgelse for at sikre, at et tandimplantat er en god løsning for dig. Efter forundersøgelsen udarbejdes en uforpligtende behandlingsplan med prisoverslag, så du har fuldt overblik over både behandling og pris på dine implantater.

Behandling

Der er flere trin, når du skal have en tandimplantat, og selve processen varer mellem 2-4 måneder.

  • Røntgen og gipsmodel
    Der tages røntgenbilleder af dine tænder, og tandlægen fremstiller en gipsmodel af dine evt. resterende tænder. Dermed kan implantaternes tandkroner specialfremstilles, så de passer til dine naturlige tænder.
  • Tandudtræk
    Hvis du har tænder, der skal fjernes i forbindelse med, at du får tandimplantater, vil dette ske inden indsættelsen af implantaterne.
  • Kirurgisk operation
    Tandlægen foretager nogle mindre snit i tandkødet, hvor tandimplantaterne skal skrues fast i kæbeknoglen.
    Hvis kæbeknoglen ikke er stærk nok, kan det være nødvendigt at genopbygge knoglen enten ved transplantation af knogle fra patienten selv eller ved at benytte kunstig knogle. Det kan også være nødvendigt operativt at foretage et sinusløft, hvor tandlægen løfter slimhinden i kæbehulen. Dermed mindskes hulrummet over knoglen, så tandimplantatet bedre kan sidde fast. Jo længere tid der går, efter man har mistet en tand, jo større er risikoen for, at der skal foretages knogleopbygning eller sinusløft.Læs mere om knogleopbygning og sinusløft her.
  • Helingsperiode
    Det kan tage 2-4 måneder (nogle gange op til 6 måneder) for kæbeknoglen at tilpasse sig det nye tandimplantat. Mens du venter på, at tandimplantatet gror fast, vil du blive tilbudt en midlertidig tand i form af en tandprotese eller tandbro.
  • Topskruer og tandkroner
    Når helingsprocessen er overstået, sætter tandlægen topskruer fast på tandimplantatet som forbindelsesled til den nye tandkrone (dvs. den kunstige tand). Derefter påsættes selve kronen.

Det er en god ide at få sine tandimplantater regelmæssigt tilset hos tandlægen, så de kan holde mange år fremover.
Læs mere i vores vejledning for tandimplantater her.

Hvilke typer af tandimplantater findes der?


Selve tandimplantatet vil typisk være udformet i titanium. Men tandimplantatets krone kan laves i flere forskellige materialer. Der findes mange forskellige typer tandimplantater.

Tandimplantat i guld eller guldtand
Et tandimplantat eller en tandkrone kan laves i guld - også kaldet en guldtand. Da guld er et ædelmetal, varierer prisen på en guldtand efter guldprisen. Selvom guld er et blødt materiale, er et implantat i guld meget slidstærkt og tåler stort tryk.

Zirconium implantat
Et Zirconium implantat har en tandkrone med en kerne fremstillet af Zirconium, som er et hårdt og yderst slidstærkt metal. Zirconium-implantater er særligt velegnet som kindtænder. Overfladen på tandkronen består af porcelæn, som kan tilpasses i farven, så den ligner dine naturlige tænder.

Gør det ondt at få tandimplantater?

Hvis du evt. skal have foretaget kæbekirurgi eller tandudtræk i forbindelse med, at du får et tandimplantat, så vil dette foregå under lokalbedøvelse, så behandlingen bliver så smertefri som muligt.

Læs mere om lokalbedøvelse og andre former for bedøvelse her.

Dit tandkød vil ofte være hævet og ømt efter operationen. Dette er helt naturligt. Her vil smertestillende håndkøbsmedicin oftest være tilstrækkelig.
Hvis du oplever vedvarende smerte og ondt i kæben, symptomer på infektion eller andre komplikationer, problemer eller bivirkninger i forbindelse med dit tandimplantat, så skal du naturligvis straks kontakte din tandlæge.

Hvad er prisen på et tandimplantat?

Hos tandlægen.dk er vores tandlæger erfarne og benytter de nyeste teknikker.
Efter forundersøgelsen vil du få et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.
Der ydes normalt ikke offentligt tilskud til et tandimplantat, med mindre der er tandlægefaglig begrundelse for, at man ikke kan benytte en tandprotese.

Har du brug for en afdragsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for dit tandimplantat op i en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde om finansiering med Resurs Bank.
Læs mere om mulighederne for en nem og overskuelig afdragsordning her.

Kontakt os her for at få et tilbud

Vejledning – når du lige har fået et tandimplantat


Det kan være en omfattende behandling at få indsat et eller flere tandimplantater. Dette er især tilfældet, hvis du har mistet dine naturlige tænder i hele munden. Derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på tandlægens gode råd i hverdagen, så dine implantater kan holde i mange år fremover.

Du kan forvente hævelse omkring tandimplantatet efter operationen. Dette er helt naturligt. Du kan eventuelt også placere en ispose på kinden for at mindske hævelsen. Dette gøres i 10 minutter ad gangen med mindst 20 minutters pause imellem.

Tag gerne smertestillende håndkøbsmedicin de første par dage. Hvis du har stærke smerter i kæben, feber eller oplever, at sårene bløder kraftigt, så kontakt din tandlæge. Dette kan være tegn på betændelse.

Hold munden ren og skyl munden regelmæssigt med varmt saltvand det første døgn efter operationen. Skyl forsigtigt og ikke for kraftigt.

Undgå at spise indtil bedøvelsen har aftaget. Start med at spise mad, der ikke kræver, at du tygger så meget.

Du skal helst undgå at ryge i perioden efter operationen, da rygning kan forsinke helingsprocessen.

Der vil altid være en vis risiko for betændelse. Derfor vil du få ordineret medicin, som skal forhindre infektion. Tag gerne smertestillende medicin mod ømhed og smerte de første par dage. Hvis du har stærke smerter og oplever at sårene bløder, så kontakt din tandlæge. Dette kan være tegn på betændelse omkring tandimplantatet.

I dagene efter operationen skal du børste dine naturlige tænder, som du plejer. Undgå dog at børste området omkring dine nye tandimplantater i de første dage.

Efterfølgende bør du børste dine tænder og bruge tandtråd, som du plejer. Der er dog forskel på den måde, man renser naturlige tænder og implantater. Derfor skal din børsteteknik tilpasses i hverdagen.

FAQ

Man kan godt få parodontose, hvis man har tandimplantater. I dette tilfælde kaldes det periimplantitis. En sådan betændelsestilstand risikerer at opløse kæbeknoglen omkring implantatet. Derfor er det ekstra vigtigt at forebygge sygdommen ved god mundhygiejne. Fordi dine implantater er følelsesløse kunstige tænder, vil du ofte slet ikke bemærke, hvis du får periimplantitis. Derfor er regelmæssige besøg hos tandlægen vigtige.

Tandlægen.dk har stor erfaring og særlig ekspertise inden for tandimplantater og periimplantitis.

Find nærmeste klinik her.

Behandling med implantater er en meget sikker og efterhånden veldokumenteret løsning med gode erfaringer. Et tandimplantat kan holde mellem 10-30 år. Holdbarheden kan dog mindskes ved rygning samt ved parodontose eller andre sygdomme. God mundhygiejne både under og efter behandlingen er dog med til at øge holdbarheden af implantaterne. Samtidig er det vigtigt at overholde de regelmæssige tandeftersyn hos din tandlæge.

Man bør passe sine regelmæssige tandeftersyn og samtidig få tjekket sine implantater. Dermed sikrer du, at tandimplantaterne holder længst muligt. Du forebygger samtidig tandkødsbetændelse, der kan føre til paradentose.

En stifttand kræver, at der stadig er en naturlig tandrod, som din nye kunstige tandkrone kan monteres på. Er tandroden ikke sund og rask, så er det ikke muligt at få en stifttand. Som alternativ til tandimplantat kan du dog overveje en tandbro eller tandprotese.

Det er meget sjældent, at et tandimplantat går løs. Konstruktionen og materialerne er meget holdbare. Skulle det alligevel ske, at et implantat går løs eksempelvis i forbindelse med en ulykke eller et slag, så kontakt straks din tandlæge. Forsøg ikke selv at reparere eller lime den kunstige tand fast.

{{infoWindowItem.city}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
Zoom med fingrene på kortet
Find nærmeste klinik