Røntgenbilleder

Røntgenbilleder af tænder

Klinikkerne hos tandlægen.dk tilbyder digital røntgen, der sikrer den bedste diagnostik og hurtig behandling.

Hos tandlægen.dk er du i trygge hænder. Vore klinikker benytter den nyeste digitale røntgenteknologi til at stille en hurtig og sikker diagnose.

Find din lokale tandlægen.dk her

Vi benytter 4 typer røntgenteknologi

 • BiteWings
  BiteWings-røntgen benytter en lille receptor, der placeres inde i munden. BiteWings-optagelser viser tandkronerne og det øverste af kæbeknoglen i overkæben og underkæben på samme tid. Metoden benyttes enten diagnosticerende som led i de regelmæssige tandeftersyn eller som del af en tandbehandling. BiteWings-røntgen benyttes ofte både før, efter eller under en behandling.

 

 • Enkelttandsoptagelser
  Som led i tandbehandling kan det være nødvendigt at foretage en røntgenoptagelse af selve tanden. Ved enkelttandsoptagelse vises hele tanden samt dens tandrod nede i knoglen. Metoden benyttes eksempelvis i forbindelse med rodbehandling, tandkrone og tandudtrækning.

 

 • Panorama-røntgenbilleder
  Digitale panorama-røntgenbilleder har lidt lavere billedskarphed end BiteWings-røntgenbilleder, men visualiserer til gengæld hele nederste del af kraniet. Metoden anvendes ved planlægning af omfattende behandlinger som tandimplantater og operation af visdomstænder.
 • 3D-scanning
  Hos tandlægen.dk benytter en række klinikker også såkaldte CBCT-scannere, der viser 3D-røntgenbilleder af tænder, kæbe og kæbeled. Disse 3D-scannere anvendes, når de andre røntgenmetoder ikke er tilstrækkelige til at stille en diagnose samt til at vurdere komplicerede anatomiske strukturer omkring eksempelvis implantater.

Hvornår benyttes BiteWings-røntgenbilleder?

Digital BiteWings-røntgen benyttes enten diagnosticerende i forbindelse med de regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen eller som led i en tandbehandling. Når der tages digitale BiteWings-røntgenbilleder, placeres en lille plastiksensor i munden, inden der tages såkaldt intraorale røntgenbilleder af tænderne. Der tages 2 røntgenfotos, som tilsammen viser tandsættene både i over- og undermunden foruden den tandbærende knogle. Tændernes rodspidser vises dog normalt ikke på BiteWings-røntgenbilleder.

 • BiteWings-røntgenbilleder ved tandeftersyn
  Under de regelmæssige tandeftersyn, vil din tandplejer vurdere, om du har behov for nye røntgenbilleder. Det er vigtigt regelmæssigt at få taget røntgenbilleder af tænderne, fordi det kan være svært for tandplejeren med det blotte øje at se huller mellem tætsiddende tænder eller i de bageste kindtænder. BiteWings-røntgen kan også vise tegn på begyndende paradentose.
 • BiteWings-røntgenbilleder som led i behandling
  Røntgenbilleder er et vigtigt redskab i behandlingen af en række tandsygdomme både før, efter og under behandlingen.

Det gælder eksempelvis:

Hvornår benyttes panorama-røntgen?

Panorama-røntgen giver fuldt overblik over hele tandsættet, kæben og kæbeled og anvendes især ved tandimplantater og tandkirurgi. Optagelsen foretages ved, at kameraet kører ca. 240 grader rundt om patienten, der skal stå helt stille i de ca. 20 sekunder, optagelsen varer.

Panorama-røntgen anvendes:

 1. Før og efter tandimplantater
 2. Før man får del- eller helprotese
 3. Før fjernelse af visdomstænder
 4. Ved planlægning af behandlinger, der omfatter mere end én tand i én kæbehalvdel

Hvornår benyttes 3D-scanning?

Hos tandlægen.dk benytter en række klinikker landet over såkaldte CBCT-scannere, der tager 3D-scanninger af kæbe, kæbeled og tænder.

3D-scannere anvendes ved:

 • Vanskelige diagnoser som eksempelvis cyster, betændelsestilstande, problemer i kæbehulerne samt slidgigt i kæbeled.
 • Til vurdering af vanskelige anatomiske strukturer omkring tandimplantater, såsom nerver og kæbehuler, samt ved vanskelige tilfælde af bortoperation af visdomstænder.
 • Vanskelige rodbehandlinger, hvor der er tvivl om antallet af rodkanaler eller deres forløb.

Hvad koster røntgenbilleder af tænder?

Prisen på at få taget intraorale røntgenbilleder (BiteWings eller enkelttandsoptagelser) på tandklinikken er fastlagt mellem Danske Regioner og Tandlægeforeningen. Det betyder, at prisen er ens, uanset hvilken klinik du bliver undersøgt hos.

Tandlægen.dk samarbejder også med Sygeforsikringen ”Danmark,” der giver tilskud til røntgenbilleder afhængig af din personlige dækningsgrad. Er du mellem 18 og 25 år, kan du eksempelvis få gratis røntgenbilleder, såfremt du er medlem af en dækningsberettiget gruppe.

Har du brug for en betalingsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.

Læs mere om mulighederne for en nem og overskuelig afdragsordning her.

FAQ

Det er et individuelt skøn, hvor ofte man skal have foretaget røntgenbilleder. Din tandlæge eller tandplejer vil kunne vurdere, hvor ofte der bør foretages et røntgenbillede af dine tænder. 

Hvis ikke din tandbehandling er absolut nødvendig, vil det ofte være bedst at vente til efter graviditeten. Dog er den stråledosis, man udsættes for, når man får foretaget røntgenfoto hos tandlægen, meget lille. Ifølge Sundhedsstyrelsen skader strålingen hverken fostret eller dig som gravid. Læs mere om røntgenbilleder under graviditeten her.

Røntgenbilleder af tænder indebærer en meget begrænset stråledosis. At få et røntgenbillede af en tand svarer nogenlunde til den gennemsnitlige baggrundsstråling (Baggrundsstråling kommer fra verdensrummet), man eksponeres for på 1 dag i Danmark

Der er intet ubehag forbundet med at få foretaget et røntgenbillede. Nogle gange skal man bide sammen om et lille plastindlæg, mens røntgenbilledet tages, men dette er helt smertefrit og uden gene. 

{{infoWindowItem.city}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
Zoom med fingrene på kortet
Find nærmeste klinik