Graviditet og tandpleje

Måske har du hørt, at hver graviditet koster en tand. Men er det rigtigt, at tænderne bliver dårlige under graviditet? Og må du få taget røntgen og udført behandlinger under graviditeten? Bliv klogere på graviditet og tandpleje her.

Bliver dine tænder dårligere, når du er gravid?
Gravide har en øget chance for at udvikle tandkødsbetændelse. Dette skydes en øgning i hormonet progesteron, som gør tandkødet mere følsomt og giver tendens til blødning, når du børster tænder.

Hvis du indtager flere sukkerholdige fødevarer, øger du risikoen for huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at holde godt fast i de gode tandplejerutiner, når du er gravid. Børst tænder to gange dagligt med en blød tandbørste med fluoridholdig tandpasta. Det er også en god ide at bruge tandtråd.

Røntgen i graviditeten

Røntgenbilleder hos tandlægen kan være nødvendige for at se om en tilstand har udviklet sig eller om en behandling har fungeret som ønsket. Tandlægen tager typisk røntgen:

  • – I forbindelse med rodbehandling
  • – I forbindelse med en krone, bro eller et implantat
  • – Ved en større paradentose behandling
  • – Hvis en tand skal trækkes ud

De røntgenbilleder du får taget hos tandlægen, udsender en meget lav dosis stråler. Vi modtager alle stråling hver dag, der kommer fra undergrunden. Denne stråling kaldes baggrundsstråling og ligner den, der udsendes via røntgen.

Et røntgenbillede giver en stråling der svarer til 4-12 timers baggrundsstråling. Derfor anses den mængde stråling, man modtager hos tandlægen for så lille at sundhedsstyrelsen siger, at et blyforklæde ikke er nødvendigt- heller ikke hos gravide.

Der vurderes derfor, at der ikke er risiko for at skade fosteret, når du får taget røntgen hos tandlægen.

Bedøvelse under graviditeten

Det kan blive nødvendigt at få udført en tandbehandling, mens du er gravid og for manges vedkommende dermed også at blive bedøvet. Som udgangspunkt er lokalbedøvelse tilladt under graviditeten, hvis bedøvelsen indeholder adrenalin, som gerne må anvendes til gravide. Omvendt kan nogle typer bedøvelse have en ve-fremkaldende effekt, hvorfor disse ikke må anvendes. Læs mere om bedøvelse her.

Det er vigtigt, at du passer godt på dine tænder under graviditeten og hermed også går til tandeftersyn. Fortæl din tandlæge eller tandplejer at du er gravid. Så kan I sammen beslutte, om de nødvendige behandlinger skal udføres eller kan vente til, at du har født. læs også hvordan du passer bedst på dit barns tænder her.

{{infoWindowItem.city}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
Zoom med fingrene på kortet
Find nærmeste klinik