
Tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse opstår grundet plak og tandsten. Bakterierne (caries) næres især af søde sager og syreholdige drikke.
Symptomer på tandkødsbetændelse er tandkød, der gør ondt og er rødt, hævet og blødende. Betændelsen kan udvikle sig i dybe tandkødslommer og løst tandkød og føre til blottede tandhalse og den kroniske tandkødssygdom parodontose (parodontitis).
En behandling mod tandkødsbetændelse består blandt andet i, at tandlægen fjerner betændelse, dødt væv, plak mv. Dette indebærer ofte dybderensende behandlinger. I svære tilfælde, kan det være nødvendigt med kirurgiske indgreb.
Derfor er det altid vigtigt med god daglig mundhygiejne, og at passe sine regelmæssige tandeftersyn.
Har du symptomer på tandkødsbetændelse, så kontakt din tandlæge og bestil tid til en undersøgelse. Du er i trygge hænder hos tandlægen.dk. Vores erfarne klinikansatte vil sørge for, at din behandling mod tandkødsbetændelse er både effektiv og forebyggende.
Sådan udvikler tandkødsbetændelse sig
Tandkødsbetændelse skyldes, at bakterier forkalker og danner plak og tandsten. Bakterier i munden (caries) næres især af søde sager og syreholdige drikke. Tandsten, der vokser ned i tandkødslommen, forværrer betændelsen i tandkødslommen. Hvis ikke tandkødsbetændelse behandles, kan det føre til paradentose.
Derfor er det altid vigtigt med god daglig mundhygiejne, og at passe sine regelmæssige tandeftersyn.

Sådan udvikles tandkødsbetændelse:
- Gingivitis er det første stadium i tandkødsbetændelse og giver irritation, hævelse og ømhed. Tandkødet er rødt, kan gøre ondt og klø. Tandkødet bløder ofte, når man spiser eller børster tænder. Man kan desuden få dårlig ånde.
- Cellulitis er en alvorlig tilstand, hvor betændelse i tandkødet og tandrødder spreder sig til det omliggende væv. Symptomerne er feber, svær hævelse og smerte i de betændte områder.
- Periodontitis opstår, når tandkødsbetændelse (gingivitis) ikke behandles. Betændelsen spreder sig til de dybereliggende væv. Tændernes beskyttende rodhindefiber og selve kæbeknoglen kan tage varig skade, hvis ikke tandkødsbetændelsen behandles. Tandkødslommerne bliver desuden dybere og mere løse, og dermed opstår risiko for, at man udvikler blottede tandhalse, tandbylder eller parodontose (parodontitis).
Har du ondt i tandkødet eller oplever andre symptomer på tandkødsbetændelse, så kontakt din tandlæge og bestil tid til en undersøgelse.
Hvordan ser sundt og betændt tandkød ud?

Hvordan ser tandkødsbetændelse ud?
Betændt tandkød er rødligt i farven. Overfladen kan virke glat og tandkødet hævet. Til forveksling kan tandbetændelsen ligne åbne sår i tandkødet. Ømt og irriteret tandkød har tendens til at bløde ved tandbørstning samt ved brug af tandtråd, tandstikker eller intendentalbørster.
Hvordan ser sundt tandkød ud?
Sundt og normalt tandkød er lyserød i farven og lidt ujævn i overfladen, lidt som en appelsin. Tandkødet sidder stramt omkring tænderne og bløder ikke, når du børster tænder.
Hvilken farve har dit tandkød?
- Hvidt tandkød
Hvide pletter eller blege plamager i tandkødet kan være tegn på svamp eller mundbetændelse, som er en virussygdom. - Gråt tandkød
Gennemsigtigt og gråt tandkød kan være tegn på svækket immunforsvar eller skyldes rygning. - Sort tandkød
Nogle mennesker er født med mørkt tandkød. Tandkød kan dog også blive mørkt eller have sorte pletter grundet rygning eller som bivirkning af visse medikamenter.
Sundt og normalt tandkød er lyserød i farven og lidt ujævn i overfladen, lidt som en appelsin. Tandkødet sidder stramt omkring tænderne og bløder ikke, når du børster tænder.