Tandfyldninger

tandlægen.dk Middelfart

En kosmetisk tandbehandling med plast eller kroner er et pænere alternativ til de mørkegrå og gammeldags – og meget synlige - sølvplomber.

Fyldninger kan laves enten i tandfarvet plastfyldningsmateriale eller i porcelæn.
Der er tale om to meget forskellige behandlinger, men begge kan genskabe tændernes naturlige udseende.

I modsætning til disse to typer findes de gamle sølvamalgamfyldninger, som desværre ikke falder så naturligt ind i tandsættes hvide nuancer. Det er en af grundene til, at mange i dag vælger at få udskiftet deres sølvamalgamfyldninger til tandfarvede materialer.

Forskellen er stor

På billederne nedenfor ses den kosmetiske forskel på sølvamalgam fyldninger kontra tandfarvede fyldninger.

To kindtænder har sølvfyldninger, mens der i de samme tænder til højre er sket en genopbygning med langt mere naturlige tandfarvede plastfyldninger.

Ser man på det rent teknisk, er en tandfarvet fyldning limet i tanden og binder derfor tanden sammen og styrker den. Faktisk kan en mellemstor tandfarvet plastfyldning genoprette tandens brudstyrke til omkring 90% af den sunde og intakte tands oprindelige brudstyrke.

En sølvamalgam fyldning ligger passivt i tanden og fylder hullet ud, men styrker ikke tanden.

Sølvamalgam er ikke ædelt metal og vil derfor i mundens våde miljø korrodere (‘ruste’) med tiden. Korrosionslaget, som opbygges på overfladen, gør fyldningen lidt bredere med det resultat, at tanden slår revner og før eller siden flækker.

Ofte vil det være nødvendigt at genopbygge tanden med en porcelænskrone, og er man uheldig skal tanden også rodbehandles og i værste tilfælde ‘bundflækker’ tanden hele vejen ned gennem roden – og så er du nød til at få den trukket ud.

 

Billedet herunder viser en sådan revne, som er tydelig, når sølvamalgamfyldningen er boret ud.

Udskiftning af gamle sølvamalgam fyldninger er altså ikke kun en kosmetisk fordel, men også en forsikring mod større behandlinger og udgifter i fremtiden.

Vil du undgå ’sorte’ kviksølvsplomber?

Tal med din tandlæge hos tandlægen.dk om at få udskiftet dine fyldninger.