Tandfacader

Tandfacader benyttes, når du ønsker at få (gen)skabt en smuk forside på én eller flere tænder. Behovet kan opstå som følge af slidte tænder, misfarvning, i forbindelse med tandskade, eller hvis dine tænder er skabt uregelmæssige fra naturens side.

Tandlægen starter med at tale med dig om dine behov og ønsker, og sammen finder I frem til hvilken løsning, der passer dig bedst. Mange tandlæger vil herefter tage nogle digitale fotos, som er udgangspunkt for, hvad du kan vælge at få af facadearbejde. Nogle tandlæger tilbyder at lave en billedmanipulation, der kan vise, hvordan tænderne kan komme til at se ud efter, der er bygget facader op, så I i fællesskab kan vurdere, hvad der fungerer bedst for dig.

 

Tandfacader af porcelæn er både smukke og holdbare

Facaderne udformes i porcelæn enten hos tandlægen selv eller på et dentallaboratorium. Tandlægen benytter porcelæn, da det er et meget stærkt og holdbart materiale, og det er muligt at skabe en naturlig farve, der vil matche dine egne tænder.
Porcelænet slibes meget tyndt – helt ned til 0,3 mm – og limes på tandens overflade med en meget stærk plastcement. På den måde opnår du samme brudstyrke som på din oprindelige tand.

Hold øje med dit slid af dine tænder

Facader kan også anvendes til at rette op på voldsomt slid. Hvis dine tænder har tynde og gennemsigtige skærekanter, er det tegn på, at de er slidte og slides, når du bider sammen. Du kan derfor risikere at slide tænderne ind til tandbenet (dentin), og tandbenet slides betydeligt hurtigere end tandemaljen, så kommer du først dertil, går det stærkt. Derfor anbefaler vi at sætte facader på tidligt i ”slidprocessen”, så du har mulighed for at bevare så meget af din oprindelige tand som muligt.
Det er ikke alle tandlæger, der er opmærksomme på dette slid, så hold selv øje, så du sikrer dine tænder en god tandsundhed og lang levetid.

Læs mere om bidfunktion og slidte tænder

Find nærmeste klinik
{{infoWindowItem.title}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
  • {{item.title}}, {{item.address}}, {{item.zip}} ({{item.distanceText}}) Gå til klinik