
Slidte tænder
Tænder slides naturligt med alderen. Tandemaljen kan dog af forskellige årsager blive hurtigere slidt og føre til behandlingskrævende tandsygdomme.
De primære årsager til, at tænder slides, er syreskader grundet syreholdige føde- og drikkevarer samt tænderskæren.
Symptomer på slidte tænder kan omfatte isninger i tænderne, misfarvning af tænder, og at tændernes skæreflader kan se gennemsigtige ud. Hvis tænderne slides meget, kan tyggefladerne på kindtænderne blive slidt så flade, at det bliver vanskeligere at tygge maden.
Tandemalje kan ikke gendannes efter slid, men der findes flere behandlingsmuligheder. Det omfatter bl.a. plastforsegling som erstatning for emaljen samt tandkroner. Er der tale om fremskredent tandslid, hvor tyggefladerne på kindtænderne er nedslidte, kan de slidte tænder genoprettes ved bidhævning med plast. Er tænderskæren årsag til tandslid, vil en bideskinne ofte være en effektiv behandling.
I forbindelse med behandling af svære tilfælde af slidte tænder indgår tandregulering af og til som et led i behandlingen. Du kan få mere at vide om dette på tandklinikken.
Du er i trygge hænder hos tandlægen.dk, hvor vores dygtige tandlæger og tandplejere vil vejlede dig i, hvordan du bedst forebygger en evt. begyndende emaljeskade, og hvordan dine slidte tænder kan repareres og genoprettes, så de kan bevares som sunde tænder så længe som muligt.
Find din lokale tandlægen.dk her
Hvorfor slides tænder?
Tænder slides naturligt med alderen. Der kan dog være forhold, der påvirker udviklingen, så tænder slides meget hurtigere. Når tandemaljen slides, kan det både føre til problemer med at tygge maden og til en række behandlingskrævende tandsygdomme. Det er derfor vigtigt at standse og forebygge, at tænderne slides, samt at genoprette slidskader.
De mest almindelige grunde til at tandemaljen slides:
Syreskader
Syreskader kan skyldes for stor indtagelse af syreholdige føde- og drikkevarer såsom læskedrikke og juice. Det kan også skyldes mundtørhed som følge af hård fysisk træning eller medicin, hvor mundtørhed er en bivirkning. Endelig kan mavesyre påvirke emaljen, hvis man er meget påvirket af sure opstød (reflux) eller opkast.
Friktion
Lider man af tænderskæren (bruksisme), vil emaljen på især tændernes skæreflader blive slidt. Hårdt bid (tandpres) eller hård tandbørstning kan også påføre så meget tryk på tænderne, at tandemaljen slides hurtigere end normalt.
Endelig er der også nogle mennesker, der er arveligt betinget til at få emaljeskader.
Det er vigtigt at få undersøgt årsagerne til, at man har slidte tænder, så tandlægen kan rådgive om de mest effektive behandlinger. Dermed kan emaljeskaden genoprettes, inden det giver anledning til behandlingskrævende tandsygdomme og dårlig bidfunktion.