I vores forældres eller bedsteforældres tid har mange levet med en aftagelig tandprotese, hvis de havde mistet deres egne tænder, f.eks. pga. paradentose eller anden tandsygdom. Det er heldigvis ikke længere nødvendigt. For i mere end 45 år har vi kunnet operere kunstige rødder ind i kæberne –
dét vi også kalder implantater
Hvad er et tandimplantat?
Implantater kan erstatte en eller flere manglende tænder.
Implantatet er en lille metalskrue, som erstatter din mistede tandrod. Implantatet er lavet af det naturligt forekommende metal titanium.
Titanium er biokompatibelt, det vil sige, at din krop ikke reagerer allergisk overfor titanium, men derimod ”tror” skruen er en del af den selv, således at knogleceller fra kæben gror fast på overfladen af implantatet. På den måde vil tandimplantatet komme til at sidde fast i din kæbe efter en helingstid på normalt 8-12 uger.
Når tandimplantatet sidder fast, kan det overtage den oprindelige tandrods funktion.
Der kan monteres nye tænder i form af kroner eller broer på tandimplantatet, eller hvis du har tandproteser kan tryklåse montres på tandimplantaterne og på den måde fastholde dine tandproteser.
Forundersøgelse inden behandlingen
Inden din implantat behandling går i gang, laver vi en grundig undersøgelse af din mund, kæber og tænder, som sammenholdes med en røntgenundersøgelse af dine kæber og tænder.
Røntgenundersøgelsen kan være de små røntgenbilleder, du kender fra almindelig tandbehandling, men ofte vil der være behov for et større oversigtsbillede, hvor tandlægen kan se hele din kæbe med tænder, bihuler, nerver osv.
Andre gange laves 3D CT røntgen scanning eller foto-scanninger for at undersøge forholdene til bunds.
Forundersøgelserne er grundlaget for, at vi kan planlægge den bedste behandling for dig.
Vi udarbejder og skriver en behandlingsplan og giver dig et overblik over den fulde pris på behandlingen, som du tager stilling til og godkender, før vi går i gang.

Hvornår har jeg brug for implantater?
Det er en god ide at overveje tandimplantater
- Hvis du mister en eller flere tænder
- Hvis du mangler flere tænder, og en bro ikke kan fremstilles
- Hvis du har flere intakte nabotænder til en mistet tand, som ved fremstilling af bro må beslibes meget
- Hvis du ikke ønsker en aftagelig løsning (protese), men noget som sidder permanent fast
- Hvis du mangler alle tænder og ikke ønsker en helprotese
- Hvis alle dine tænder mangler, og en helprotese ikke sidder ordentligt fast, kan protesen fastholdes af bare 2-4 implantater
Er du nervøs eller lider af tandlægeskræk, – som mange?
Kan vi tilbyde dig en afslappende pille, som du skal tage en time før behandling. Den giver dig ro og afslappethed, som med lokalbedøvelsen giver dig en god og positiv oplevelse.
Har du brug for en stor og langvarig behandling med mange tandimplantater, er det en god ide at tage en afslappende pille, også selvom du ikke er nervøs.
Synes du ikke, en beroligende pille er nok, kan nogle klinikker tilbyde behandling i narkose. I dag kan du få behandling i narkose og være klar i hovedet og uden kvalme blot 15-20 minutter efter, behandlingen er afsluttet.
Smerter
Du vil som udgangspunkt ikke have smerter efter en tandimplantat operation. Det er der ikke mange, som tror på, før de selv har prøvet det, men det er ikke desto mindre rigtigt.
Nogen vil hæve efter operationen, og derfor kan det være en god ide at alliere sig med en ispose det første døgn efter operationen. Hævelsen varer i gennemsnit 2-4 dage og forbered dig på, der kommer et blåt mærke efterfølgende, men det forsvinder igen.
Midlertidige tænder
Vi kan altid tilbyde dig midlertidige tænder, hvis du har behov for det. Du skal med andre ord ikke gå rundt og mangle f.eks. en fortand i flere uger.
Heling
I de fleste tilfælde kontrolleres behandlingen efter 1-2 uger.
Derefter er det optil dig og din krop at hjælpe den naturlige og biologiske heling på vej de næste 8-12 uger.
Tænder
Når tandlægen vurderer, at helingen er afsluttet, kan tandlægen forberede de tænder, der skal monteres på tandimplantaterne.
Der skal tages mål af dine tænder, tandkød, bidforhold, tandfarver og tandimplantater. Det kan foregå enten med silikone aftryk eller elektronisk scanning.
Informationerne sendes til et tandteknisk laboratorium, som fremstiller de tænder, som skal monteres på implantaterne. Tænderne fremstilles typisk i porcelæn med titanium eller zirkonium som underlag.
Porcelænstænderne er tilbage fra laboratoriet efter 1-3 uger afhængig af behandlingens omfang og kan nu monteres i munden.
Vedligeholdes af tænder på tandimplantater
Du vil få en grundig instruktion i det daglige vedligehold af dine nye tænder.
Den daglige hygiejne er ikke væsentlig forskellig fra den, du kender fra dine naturlige tænder.
Grundig tandbørstning og renhold af mellemrummene mellem tænderne giver dig et godt resultat på langt sigt.
Faktorer som kan forringe implantatets holdbarhed:
Rygning
Parodontose
Svag knogle
Dårlig mundhygiejne
Udskudte eller glemte kontrolbesøg
Kontrolbesøg er vigtige
fordi vi kan opdage mange problemer, mens de er små og som vi stadig kan nå at korrigere - inden de bliver store.
Kontakt din tandlæge hos tandlægen.dk og hør om dine muligheder