Sådan passer du bedst på dine børns tænder

Børn og bekymringer går ofte hånd i hånd – især når det gælder dit barns sundhed. Men det er vigtigt at implementere sunde tandplejevaner hos børn, da barnets generelle sundhed er påvirket af dets tænder*.

Her kan du læse, hvordan du hjælper dit barn med god tandpleje allerede før den første tand, bryder igennem til de tidlige teenageår.

Barnets første tand

De fleste spædbørn får deres første tænder i 6 måneders alderen. Oftest kan man mærke på barnet, at der er tandfrembrud. Barnets gummer klør og de vil bide i alt, de kan komme i nærheden af og savle mere end normalt. Du kan hjælpe dit barn med at give det en bidering eller eventuelt børste dets tænder med en blød tandbørste.

Nogle børn kan få feber under tandfrembrud – men i disse tilfælde varer feberen maksimalt et døgn.

Den rigtige tandpasta til dit barn

Børn i alderen 0-3 år
Anvend en tandpasta med minimum 1000-1200 ppm fluorid i en mængde der svarer til halvdelen af barnets lillefingernegl.

Børn i alderen 3-6 år:
Brug en tandpasta med 1450 ppm fluorid i en mængde der svarer til barnets lillefingernegl.
Både mængde og dosis er forhøjet og derfor skal barnet være i stand til at spytte overskydende tandpasta ud.

Børn i alderen 6-12 år:
Brug en tandpasta med 1450 ppm fluorid i en mængde svarende til 1 cm, 2 gange dagligt. Barnet skal ikke skylle munden i vand. Spyt blot ud efter endt tandbørstning.

Børn i alderen 12 år og opefter:
Brug en tandpasta med 1450 ppm fluor i en mængde svarende til 2 cm, 2 gange dagligt. Barnet skal ikke skylle munden i vand. Spyt blot ud efter endt tandbørstning.

 

Ødelægger sutten barnets tænder?

Spædbørn bliver født med en stærk sutterefleks, derfor kan en sut være fantastisk til at give barnet tryghed i de første leveår. Desværre har brugen af sut også tendens til at give barnet, det der kaldes suttebid, hvor tandstillingen påvirkes af den hyppige suttebrug. Derfor anbefales det at stoppe brugen af sut inden 3-årsalderen, da tænderne dermed retter sig og barnets tandstilling ikke påvirkes permanent.

Det kan være en god ide at vælge et tidspunkt, hvor der ikke sker andre store ting i barnets liv som eksempelvis pottetræning eller børnehavestart til suttestop.

Hvornår skal jeg begynde at børste tænder på min baby?

Det er en god ide at vænne barnet til tandbørsten allerede inden den første tand bryder frem. Giv gerne barnet en tandbørste at lege med, når gummerne begynder at klø. På den måde bliver barnet fortroligt med tandbørsten og oplevelsen mindre overvældende, når tandbørstningen påbegyndes.

Når den første tand bryder frem, skal den rigtige tandbørstning påbegyndes. Det er ikke altid nemt at børste tænder på helt små børn, derfor er det en god ide at starte tidligt.

  • Vælg en blød tandbørste, som er nem at holde på
  • Brug tandpasta i en mængde svarende til halvdelen af barnets lillefingernegl
  • Børst alle tændernes flader samt ned over tandkødskanten
  • Børst tænderne morgen og aften

God tandbørsteteknik

Det er ingen hemmelighed, at det kan være en udfordring at børste tænder på mindre børn. Derfor er en god tandbørsteteknik nødvendig. Det kan være en ide at børste tænder på barnet, mens det ligger ned. For det første opnår du et godt overblik over alle tænderne, og barnet kan ligge afslappet og roligt imens.
Alternativt kan du have barnet på skødet mens du støtter barnets hoved med den hånd, du ikke holder tandbørsten i.

Det handler om at gøre tandbørstningen til en rar stund mellem dit barn og dig. Du kan eventuelt lede efter fiktive dyr i munden på barnet eller synge en sang, mens du børster tænderne.

Se hvilke tandlægen.dk klinikker, der tilbyder børnetandpleje

Hvor længe skal jeg børste mit barns tænder?

Dit 6-årige barn kan garanteret utroligt mange ting selv- skal du så stadig børste dets tænder? Svaret er ja. Børn er først i stand til at børste tænder grundigt nok i omkring 10-12-årsalderen. Dette skyldes, at motorikken først er tilstrækkeligt udviklet her. Du bør derfor som minimum børste efter en gang i døgnet indtil denne alder.

Hold igen med søde sager

Det er ingen hemmelighed at søde sager og drikke som saftevand og juice bør begrænses. Dette vil øge risikoen for huller i tænderne hos barnet. Når det har spist eller drukket noget sødt, er det ekstra vigtigt at huske at huske at børste barnets tænder ekstra grundigt.

Hvis barnet får en sutteflaske efter tandbørstning, bør denne kunne indeholde vand. Da andre drikker som mælk, saftevand eller juice kan skade barnets tænder ved at danne huller eller syreskader.

Barnets første tandlægebesøg

Barnet vil typisk blive indkaldt til det første tandlægebesøg, når det er fyldt 3 år afhængig af kommunen.
I nogle kommuner tilbyder tandlægen en telefonsamtale omkring 1-årsalderen med tips og rådgivning til tandpleje.

Ved det første tandlægebesøg er det vigtigt, at du stille og roligt forbereder barnet på, hvad der skal ske og har en positiv indgangsvinkel, så barnet ikke bliver bange for at skulle til tandlægen, men oplever det som noget helt naturligt. Mange børn vil nemlig i forvejen have det svært med den uvante situation, at en fremmed skal se dem i munden.

Efter det første besøg vil tandlægen typisk indkalde til tjek en gang om året.

Hvis uheldet er ude

Åh nej dit barn har knækket en tand! Hvis dit lille barn knækker et stykke af en mælketand, vil tandlægen typisk ikke reparere tanden. Her vil man oftest slibe de skarpe kanter, så barnet ikke skærer sig og i nogle tilfælde tage et røntgenbillede for at se, om der er sket en skade på tandens nerver.

Det er også vigtigt at melde skaden til forsikringen, hvis der skulle være en skade på den blivende tand, når den kommer.

Hvis du eller dit barn slår en blivende tand ud bør du gøre følgende:

  • Bestil en tid hos tandlægen hurtigst muligt
  • Find tanden, skyl den for jord og andre urenheder, men tør den ikke af, og sæt den op på plads igen hvis muligt
  • Ellers kan tanden ’opbevares’ i munden (mellem fortænder og læbe) eller alternativt komme den i et glas mælk.

I nogle tilfælde kan tanden være skubbet op i tandkødet. Når dette sker, vil tanden oftest vokse ud igen i løbet af 2-4 mdr. I nogle tilfælde vil tandlægen tage et røntgenbillede for at sikre, at der ikke er sket skade på de blivende tænder- hvis dette er tilfældet er det nødvendigt at fjerne tanden.

Læs mere om knækkede tænder her.

*Tandpleje hos børn 0-5 år – Patienthåndbogen på sundhed.dk

 

{{infoWindowItem.city}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
Zoom med fingrene på kortet
Find nærmeste klinik