Behandlinger
Tandfacader
Få lavet flotte og naturlige veneers/tandfacader hos os. Find din nærmeste klinik.
Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Tandfacader/veneers
Hvis du ønsker dig et smukt smil, kan tandfacader, også kaldet dental veneers, være en smuk og holdbar løsning.
Veneers er en kosmetisk behandling, der anvendes ved mindre skader som revner eller misfarvning af tænder samt steder, hvor de oprindelige tænder skal ændres til smukkere resultat. Tandfacaderne limes på forsiden af fortænderne og fremstilles af enten porcelæn eller plast. Dette giver et smukt, nyt smil.
Behandling med veneers kan omfatte alt fra en enkelt fortand til alle tænder over- og undermund. Facaderne har samme brudstyrke som naturlige tænder og produceres i en farvenuance, der matcher dine egne naturlige tænder.
Vores klinikker har stor erfaring med veneers og andre kosmetiske tandbehandlinger. Ønsker du et nyt smil? Nogle af vores klinikker tilbyder Smile Design, hvor du ved hjælp af en visualisering kan se, hvor flot dit smil kan komme til at se ud.
Se, hvilke klinikker der tilbyder Smile Design, her.
Indholdsfortegnelse
Hvad er fordelene ved veneers?
Veneers (eller tandfacader) er en slidstærk og holdbar løsning, der kan gøre dine tænder smukkere.
- Du får et smukkere smil, hvor dine fortænder får en ensartet og naturlig farvenuance.
- Veneers har stor holdbarhed. Typisk holder de 10-15 år, hvorimod holdbarheden af en tandblegning ofte er 3-5 år. Kortere levetid på tandfacader kan dog forventes ved eksempelvis rygning, der kan misfarve facaderne.
- Med veneers foretages der et langt mindre indgreb i emaljen på dine naturlige tænder end ved mange andre tandbehandlinger.
Hvad skal jeg vælge?
Porcelænsfacader eller plastfacader
Hos tandlægen kan du få tandfacader (verneers) af porcelæn eller plast. Begge materialer er stærke og har samme brudstyrke som en naturlig tand. Generelt er porcelænsfacader dog mere holdbare og kræver mindre vedligeholdelse. Men der er fordele ved begge materialer. Er du i tvivl? Spørg din tandlæge til råds.
Fordele ved porcelænsfacader:
- Porcelænsfacader har en typisk holdbarhed på 10-15 år, hvorimod plastfacader holder typisk 5-7 år.
- De er mere modstandsdygtige over for misfarvning af kaffe, rødvin eller lakrids end plastfacader.
- Porcelænsfacader ser lidt mere naturlige ud end plastfacader og kan bedre tilpasses farven på dine naturlige tænder.
- De kræver mindre vedligeholdelse end plastfacader til tænder. De er stærkere og mindre udsat for revner.
Fordele ved plastfacader:
- Plastfacader til tænder er nemmere at reparere uden at skulle udskifte dem.
- Porcelænsfacader skal derimod ofte udskiftes, hvis de beskadiges.
- Plastfacader kræver mindre indgreb end porcelænsfacader. Der skal fjernes mindre tand for at påsætte dem end ved porcelænsfacader.
- Der er mindre risiko for efterfølgende at opleve større følsomhed i en tand som eksempelvis isninger, fordi der skal fjernes mindre tand for at montere en plastfacade. Følsomheden er dog som regel forbigående og forsvinder efter nogle dage.
- Plastfacader kan nemmere tilpasses misfarvede eller revnede tænder.
- Plastfacader til tænder er generelt billigere end porcelænsfacader.
Få mere info!
Hvordan laves veneers?
En behandling med veneers/tandfacader kræver typisk to besøg hos tandlægen, hvor der under første besøg tages et aftryk eller et scan af dine tænder. Ved andet besøg limes de tynde plast- eller porcelænsfacader fast.
Sådan gør tandlægen:
- Inden behandlingen sættes i gang, udarbejder tandlægen en behandlingsplan i dialog med dig. Her bliver du grundigt informeret om både pris og behandling.
- Som regel er det nødvendigt at slibe lidt af forsiden af dine tænder. Det sker ved første besøg, hvorefter der tages et aftryk eller et scan af dine tænder. Der foretages desuden farveprøver af dine naturlige tænder for at sikre et ensartet udtryk.
- Derefter fremstilles tandfacaderne enten på klinikken eller et dentallaboratorium. En tandfacade slibes meget tyndt. Helt ned til 0,3 mm.
- Ved andet besøg hos tandlægen bliver facaderne afprøvet, inden de limes på fortændernes yderside med en meget stærk lim, der kaldes plastcement.
Er der risiko ved veneers?
Veneers er en sikker tandbehandling. Men der vil altid være mindre risici forbundet med enhver behandling.
Risici ved veneers:
Tandfacaden løsner sig
I sjældne tilfælde kan en tandfacade løsne sig eller revne. Der kan også opstå skade på selve tanden i forbindelse med tilpasning til tandfacaden. Oplever du skade, så kontakt straks din tandlæge.
Fakta
Gør det ondt at få tandfacader?
Der er ingen smerte forbundet med at få tandfacader. Man kan i visse tilfælde godt opleve lidt isninger i en tand efterfølgende. Men dette er normalt forbigående.
Hvis det er nødvendigt at slibe på dine tænder i forbindelse med fremstilling af en tandfacade, kan du vælge at få bedøvelse inden beslibningen.
Hvad er prisen på tandfacader?
Hos tandlægen.dk får du altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag, når det gælder større behandlinger. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling. Vi samarbejder også med Sygeforsikringen Danmark, der giver tilskud i forbindelse med tandfacader afhængig af din dækningsgrad.
Har du brug for en betalingsordning?
Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.
Vejledning
– når man lige har fået veneers
- Må jeg spise normalt?
Selvom dine nye veneers har stor holdbarhed og har samme brudstyrke som naturlige tænder, er de alligevel mere udsatte. Undgå at spise meget klistrede ting som karameller eller meget hårde madvarer. - Skal jeg børste tænder som jeg plejer?
God mundhygiejne er vigtig, også når man har fået tandfacader på sine fortænder. Børst og brug tandtråd, som du plejer, men brug en blød tandbørste og tandpasta med lavt indhold af slibemiddel, så du undgår at beskadige dine tandfacader. - Hvad hvis man skærer tænder?
Du er ikke alene. Mellem 10-20% af den voksne befolkning skærer tænder. Hvis du skærer tænder om natten (bruxisme), så er det ekstra vigtigt at bruge bideskinne, hvis du har tandfacader. Tandfacaderne kan revne og slides, når du skærer tænder. - Kan tandfacader blive misfarvede?
Hvis du har plastfacader på fortænderne, skal du være særlig opmærksom på, at de kan blive misfarvede af rødvin, kaffe, lakrids og lignende. De kan også blive misfarvet af rygning. Tandfacader kan ikke bleges, så hvis først, de er blevet misfarvede, er eneste mulighed at udskifte dem, hvis du gerne vil beholde dit hvide smil. - Må jeg bide i hårde ting?
Selvom tandfacader er holdbare og har samme brudstyrke som naturlige tænder, så kan de revne og gå i stykker. Undgå at bide i ting, der ikke er madvarer – bid ikke i emballage eller lignende. Undgå også hårde madvarer. - Jeg har isninger i tænderne – hvad gør jeg?
Det er normalt at opleve isninger i tænderne efter at have fået tandfacader. Denne ekstra følsomhed er normalt forbigående og går over efter nogle dage.