Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Tandblegning - sådan får du hvidere tænder
Mange mennesker ønsker sig hvidere tænder. Heldigvis kan man opnå gode resultater med tandblegning – eller whitening som det også kaldes.
Tandblegning kan afhjælpe svære misfarvninger efter kaffe, rødvin, tobak osv. Har du gule tænder? Med alderen bliver dine tænder mere gule. Alle disse misfarvninger kan normalt afhjælpes med tandblegning.
Hos tandlægen.dk tilbyder vi at hjælpe dig i gang med gør det selv-tandblegning hjemme i trygge rammer.
Indholdsfortegnelse
- Tandblegning
- Kan alle tænder bleges?
- Hvor længe holder tandblegning?
- Er tandblegning sikkert?
- Klinikblegning eller hjemmeblegning – hvad skal jeg vælge?
- Hjemmeblegning – hvordan gør man?
- Vil du have det smukkeste smil? – prøv Smile Design
- Er der bivirkninger ved tandblegning?
- Gør det ondt at få bleget tænder?
- Hvad koster tandblegning?
- Vejledning – når du lige har fået bleget tænder
- FAQ – om tandblegning
Kan alle tænder bleges ved hjælp af tandblegning?
Ikke alle tænder er lige nemme at blege. Din tandlæge vil kunne vejlede dig, så din afblegning af tænder giver det bedste resultat – eller give dig gode råd om alternativer.
Hvad er nemt eller svært at behandle med afblegning af tænder?
Misfarvning fra rødvin, kaffe eller tobak
Tandemaljen er relativt porøs, og derfor bliver tænder let misfarvede. Dette sker typisk som følge af kaffe, rødvin, lakrids og tobak. Denne type misfarvning kan dog i de fleste tilfælde relativt nemt afhjælpes med tandblegning.
Aldersbetinget misfarvning
Tandemaljen bliver slidt og tyndere med alderen, så den underliggende gule dentin træder tydeligere frem. Har du gule tænder? Aldersbetinget misfarvning kan være lidt sværere at blege, men normalt er resultaterne gode. Som tommelfingerregel, så er tandblegning nemmere, jo yngre man er.
Tandfacader – et godt alternativ
Hvis tandblegning ikke er en løsning for dig, så kunne du overveje tandfacader. Denne løsning er meget holdbar og består af en facade af porcelæn eller plastik, der placeres på forsiden af dine tænder. Tandfacader specialfremstilles, så de ligner dine naturlige tænder så meget som muligt.
Arveligt betinget misfarvning
Nogle mennesker kan være arvelig disponeret til at få gule tænder grundet tynd emalje. Ligesom med aldersbetinget misfarvning kan arveligt betinget misfarvning være sværere at afhjælpe med tandblegning.
Misfarvning fra medicin
Tænder kan også blive misfarvet som en bivirkning af medicinforbrug. Denne uorganiske misfarvning kan imidlertid være svær at afhjælpe med tandblegning.
Fyldinger, facader og kroner
Plastfyldninger, porcelænsfacader og keramiske tandkroner kan ikke bleges. Derfor kan det være nødvendigt efter din tandblegning at udskifte plastfyldninger, kroner og facader, så de matcher dine nye hvide tænder.
Ujævn blegning
Tænder kan ikke altid bleges jævnt. Der kan godt være områder af en tand, der ikke er så nem at blege. Din tandlæge vil kunne rådgive dig om, hvordan ujævn blegning kan afhjælpes.
Hvor længe holder en tandblegning?
Intet varer som bekendt evigt – heller ikke en tandblegning. Men der er gode chancer for, at tandblegning typisk kan holde i ca. 3-5 år. Effekten vil aftage over tid, men tænderne vil dog i reglen forblive lysere end før din tandblegning.
Holdbarheden af din tandblegning vil desuden være afhængig af dit forbrug af kaffe, rødvin og tobak osv. God mundhygiejne er også vigtig.
Fakta
Er tandblegning sikker?
Tandblegning betragtes som en sikker behandling, men man skal naturligvis være særligt opmærksom på at følge tandlægens råd.
Tandlægen vejleder dig i, hvordan du bleger tænderne hjemme på en sikker måde.
– hvad skal jeg vælge?
Klinikblegning eller blegning af tænder hjemme
Hos tandlægen.dk tilbyder vi kun hjemmeblegning. Tandlægen rådgiver dig, så din behandling bliver så effektiv og sikker som muligt
Tandblegning hjemme – hvordan gør man?
Tandlægen undersøger dine tænder grundigt for at sikre sig, at der ikke er eventuelle behandlingskrævende tilstande, der skal laves først. I den forbindelse renser tandlægen også dine tænder.
Derefter undersøges du grundigt for at se, om du evt. har plastfyldninger, porcelænsfacader og keramiske kroner, der efterfølgende bør udskiftes, så dine tænder får et ensartet udtryk – og det hvideste smil.
Inden tandblegningen vil tandlægen tage et aftryk af din over- og undermund. Dermed kan de to blegeskinner specialfremstilles, så de er tilpasset dine tænder. Blegeskinnerne består af blødt plast. Det er vigtigt, at de er så tætsiddende som muligt, så de beskytter dit tandkød og dine slimhinder mod blegemidlet.
Din tandlæge vil vejlede dig i brug af blegeskinnerne, og du vil naturligvis altid kunne vende tilbage med spørgsmål og tvivl.
Sådan gør du:
- Børst tænder, og skyl munden grundigt.
- Placer en enkelt dråbe blegemiddel midt i hvert aftryk af en tand i blegeskinnen. Selve blegemidlet består oftest af 10-20 % brintoverilte (hydrogenperoxid) eller karbamidperoxid-gel.
- Placer blegeskinnen korrekt i munden med et let tryk
- Fjern overskydende blegemiddel ved at skylle munden med vand eller brug en tandbørste.
- Lad blegeskinnerne sidde i munden 30-120 min. om dagen i 14 dage (eller så lang en periode, som tandlægen har anvist), eller benyt dem evt., mens du sover om natten.
I perioden, mens dine tænder bleges, er de særligt modtagelige over for misfarvning. Undgå derfor at ryge eller drikke kaffe, te, rødvin eller lignende.
Vil du have det perfekte smil?
Prøv tandbehandling med Smile Design
Tandblegning giver hvidere tænder, men nogle gange kan et smil blive endnu smukkere ved en kombination af blegning og tandregulering. Sidder alle dine tænder, som de skal? Er dit tandkød lidt for synligt, når du smiler?
Enkelte klinikker i tandlægen.dk har specialiseret sig i ”Smile Design”. Klinikkerne giver dig mulighed for at se digitale visualiseringer af, hvordan dit perfekte smil kan komme til at se ud.
Behandlinger, der indgår i ”Smile Design”:
- Tandregulering
- Tandfacader
- Tandblegning
- Tilpasning af tandkød
- Nye fyldninger
Er der bivirkninger ved tandblegning?
Som ved alle tandbehandlinger kan der være bivirkninger ved tandblegning.
Isninger
De fleste blegemidler til tænder indeholder stoffer som kaliumnitrat og fluorid, der nedsætter tendensen til isninger. Nogle mennesker vil dog alligevel opleve isninger i tænderne eller øget følsomhed over for varme temperaturer. Dette kan ske både under og efter tandblegning. I sjældne tilfælde kan problemet vare flere uger eller måneder.
Emaljeskader
Det er vigtigt at følge tandlægens og producentens anvisningerne nøje, så man ikke anvender for meget tandblegemiddel. Bruger man for meget, kan man risikere at skade tandemaljen.
Irritation
Blegemidler kan irritere tandkødet og forårsage rødme og ømhed. Dette sker normalt, hvis blege-gelen kommer i kontakt med tandkødet, eller hvis skinnerne ikke passer ordentligt.
Allergiske reaktioner
Nogle mennesker kan være allergiske over for ingredienserne i tandblegemidlet, hvilket kan forårsage kløe, hævelse eller åndedrætsbesvær. Oplever du allergiske reaktioner, skal du kontakte din læge.
Tip!
Gør det ondt at få bleget tænder?
Der er ingen smerter forbundet med tandblegning. Man kan dog opleve isninger og øget følsomhed i tænderne samt irriteret tandkød, men dette er normalt forbigående og forsvinder inden for 2-5 dage.
Hvad koster tandblegning?
Hos tandlægen.dk får du altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag, når det gælder større behandlinger. Selvom tandblegning som oftest er en mindre behandling, kan den involvere udskiftning af tandkroner og fyldninger for at give det mest ensartede udtryk. Derfor vil din tandlæge altid give dig fuldt overblik over de behandlinger, der kræves, hvis du skal opnå de ønskede hvide tænder.
Med et uforpligtende behandlingsforslag og prisoverslag kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.
Har du brug for en betalingsordning?
Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået et samarbejde med Resurs Bank.
Vejledning
– når du lige har fået bleget tænder
- Mens dine tænder bleges, er de særlige modtagelige over for misfarvning. Du bør derfor undgå at ryge eller drikke kaffe, te, rødvin eller lignende hele perioden for din behandling, som ofte er op til 14 dage.
- Visse almindelige fødevarer kan også misfarve dine tænder i perioden lige efter din tandblegning, eksempelvis rødbeder. Sikre fødevarer, som ikke giver anledning til misfarvning, er ris, pasta, kylling og mælk.
Husk god mundhygiejne. Din tandblegning holder længere, hvis du passer på dine tænder.
Kontakt os her for at høre mere om tandblegning
FAQ
– om tandblegning
Nogle folk er født med tænder, der er mere gule end de flestes. Vi oplever dog alle, at vores tænder bliver mere gule med alderen. Det skyldes at tandemaljen bliver tyndere, så den underliggende gule dentin træder mere tydeligt frem. Tandblegning af alders- eller arvelighedsbetingede gule tænder er lidt vanskeligere, men resultaterne er normalt gode. Tal med din tandlæge om dine muligheder.
Tandblegning er hverken farligt eller skadeligt. Men hvis blegemidlet ikke anvendes korrekt, kan man risikere at beskadige tandemaljen. Forkert brug af blegemiddel kan også irritere tandkødet og forårsage rødme og ømhed. Husk at følge rådene fra din tandlæge om sikker tandblegning. Nogle mennesker oplever også allergiske reaktioner på blegemiddel som ømhed, hævelse og vejrtrækningsproblemer. Kontakt din læge, hvis du oplever allergiske reaktioner.
Vores klinikker tilbyder både hjemmeblegning og klinikblegning. I begge tilfælde vil tandlægen rådgive dig om sikker og effektiv brug. Kliniske tests viser dog, at den mest sikre og effektive tandblegning er den, der foregår under tandlægens opsyn på klinikken. Det er også den hurtigste måde at få hvidere tænder.
Man kan hverken blege tandkroner, plastfyldninger eller tandfacader. Hvis du overvejer at blege dine tænder, så kan det være nødvendigt at udskifte tandkroner og fyldninger mv. af keramiske materialer eller plast, hvis de skal matche dine nye tænder. Din tandlæge vil kunne vurdere nødvendigheden – og kunne rådgive dig om gode alternativer til tandblegning.
De fleste tandblegemidler indeholder stoffer som kaliumnitrat og fluorid, der nedsætter tendensen til isninger. Nogle mennesker vil alligevel opleve isninger i en kort periode, som dog i visse tilfælde kan vare op til flere uger eller måneder.
Tandblegning er for de fleste mennesker en effektiv måde at få hvide tænder. Der kan dog være forhold, der vanskeliggør tandblegning. Eksempelvis hvis tænderne har en tynd overfladeemalje. I sådanne tilfælde kan man i stedet overveje at få lavet tandfacader, som fremstilles af plast eller keramiske materialer, der påsættes forsiden af tænderne. En fordel ved tandfacader er også, at holdbarheden er større.
Der er flere grunde til, at tænder misfarves. Det kan skyldes farvestoffer fra kaffe, te, rødvin og lakrids – men også rygning. Tænderne bliver også mere gule med alderen, fordi emaljen bliver slidt. Tandblegning er for de fleste en effektiv måde at få hvide tænder.
Den hurtigste og sikreste måde at få bleget sine tænder er hos tandlægen. En tandblegning kan normalt klares samme dag. Kliniske tests viser, at klinikblegning ikke kun er sikrest, det giver også de bedste resultater. Tal med din tandlæge om mulighederne.
Der er flere grunde til, at tænder misfarves. Det kan skyldes farvestoffer fra kaffe, te, rødvin og lakrids – men også rygning. Tænderne bliver også mere gule med alderen, fordi emaljen bliver slidt. Tandblegning er for de fleste en effektiv måde at få hvide tænder.
På engelsk hedder tandblegning ”dental whitening”. Mange forbinder nok stadig tandblegning med Hollywood-stjernerne. Men i dag er tandblegning noget, de fleste har råd til – og en nem og hurtig måde at få hvide tænder.