Behandlinger

Rodbehandling

Læs mere om en behandling af tandrodsbetændelse her

Rodbehandling
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Hvorfor foretager man en rodbehandling?

Tandlægen foretager en rodbehandling, hvis der opstår tandrodsbetændelse, eller hvis nerven i tanden er død. Den mest almindelige årsag til rodbehandling er huller i tænderne, der når helt ind til tandnerven – hvilket også kaldes rodspidsbetændelse. Hvis ikke man behandler betændelsen, vil den med tiden brede sig til kæbeknoglen.

En rodbehandling kan foretages på alle vores klinikker. I visse tilfælde kan en rodbehandling være vanskelig at udføre, eksempelvis i de bagerste kindtænder. Vi har tandlæger med særligt speciale i vanskelige rodbehandlinger og rodspidsamputationer, og som derfor modtager henvisninger fra andre klinikker.

Der er også altid en lille risiko for, at en nervebetændelse vender tilbage, så der skal foretages en rodspidsamputation.

Hvad kan du gøre for at undgå og begrænse paradentose?

Man har ikke altid ondt, når der er betændelse i tand og kæbe. Tandrodsbetændelse kan nemlig være kronisk og være uden smerter. I nogle tilfælde er tandrodsbetændelse dog forbundet med smerter og hævelse. I de tilfælde vil du opleve en eller flere af nedenstående symptomer:

Typiske symptomer på tandrodsbetændelse:

rodbehandling

Hvad er årsagerne til rodbehandling?

Tandlægen foretager en rodbehandling, hvis der opstår betændelse i en tandnerve, eller hvis nerven er død.

Årsager til rodbehandling:

Hvordan udføres en rodbehandling af en tand?

Når tandlægen udfører en rodbehandling, fjernes det betændte væv inde i selve tanden og dens rødder. En rodbehandling udføres altid under lokalbedøvelse, så den er så smertefri som muligt.

Læs mere om lokalbedøvelse og andre former for bedøvelse her.

Hos tandlægen.dk er du altid i trygge hænder. Vi har tandlæger med særlig ekspertise også i vanskelige tilfælde af rodbehandling.

Sådan foregår en rodbehandling:

 • Der tages røntgen for at se omfanget af betændelse i tanden.
 • Der bores hul i tanden for at komme ind til tandnerven og rodkanalerne. Der foretages en tandrodsrensning med rodfile eller laserlys med efterfølgende desinficering
 • Rodkanalerne fyldes med et rodfyldningsmateriale samt en barriere, så nye bakterier ikke trænger ind i tandroden
 • Tandlægen kan på et efterfølgende røntgenbillede kontrollere, om lukningen af rodkanalen er helt tæt.

Krone efter rodbehandling af tanden

En rodbehandling efterlader tanden fuldt ud funktionsdygtig efter få ugers heling, og tanden vil ikke synligt fremstå anderledes. En rodbehandlet tand er dog helt død og kan derfor være mere skrøbelig. Derfor vil tandlægen ofte anbefale, at man får sat en krone på tanden, så risikoen, for at den knækker, mindskes.

krone efter rodbehandling

Gør det ondt at få rodbehandling?

En rodbehandling udføres altid under lokalbedøvelse, så behandlingen er så smertefri som muligt.

Læs mere om lokalbedøvelse og anden form for bedøvelse her.

Dagen efter en rodbehandling kan man opleve mindre smerter, der som regel kan behandles med smertestillende håndkøbsmedicin. Ømheden aftager normalt efter et par dage. Enkelte patienter kan opleve et lidt længere forløb.

Oplever du hævelse eller stærke eller dunkende smerter efter en rodbehandling, er det naturligvis vigtigt at kontakte tandlægen, så det kan vurderes, om en opfølgende behandling er nødvendig.

Pris for en rodbehandling?

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du – afhængigt af din dækning – også forvente et tilskud til rodbehandling og rodspidsamputation.

Hos tandlægen.dk får du altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.

Har du brug for en betalingsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.

Vejledning når du lige har fået rodbehandlet en tand

Vejledning

 • Må man dyrke sport og være fysisk aktiv efter en rodbehandling?
  Du skal helst forholde dig i ro de første dage efter en rodbehandling.
 • Hvor længe skal der gå, inden man må spise efter en rodbehandling?
  Undgå at spise indtil bedøvelsen aftager. Spis derefter forsigtigt, men undgå at tygge med den behandlede tand. Vælg mad, der ikke skal tygges så meget. 
 • Hvor længe er man øm og hævet efter en rodbehandling?
  Ømheden og evt. hævelse aftager normalt efter et par dage. Det er normalt nok at bruge smertestillende håndkøbsmedicin. Oplever du stærke eller dunkende smerter efter rodbehandling, bør du kontakte din tandlæge.
 • Skal man børste tænder som man plejer efter en rodbehandling?
  Du skal børste tænder og bruge tandtråd som du plejer, men vær forsigtig med den rodbehandlede tand. Skyl munden med varmt saltvand nogle gange om dagen for at undgå hævelse.

FAQ

Alle tænder kan rodbehandles. En rodbehandling af en fortand er ofte lidt nemmere for tandlægen at foretage end kindtænder, som har flere tandrødder. Fortænder har nemlig kun én rod. Dog er fortænder ofte lidt mere skrøbelige end kindtænder.

Når man rodbehandler en tand, så renser man randrødderne for betændelse. Kindtænder er flerrodede, og rødderne kan ofte være krogede. Derfor er det kindtænder, der er sværest – især de bagerste. Derfor anbefaler tandlægen ofte, at visdomstænder ikke rodbehandles men fjernes ved tandudtrækning.

En ”rådden tand” er ikke et fagudtryk tandlæger bruger, men faktisk kan bakterier og betændelse godt få tandnerven i en tand og selve tandkødet omkring tænderne til at rådne. Når tandlægen f.eks. rodbehandler en betændt tand, så fjernes det betændte og døde væv i tanden.