Behandlinger
Knogleopbygning
Har du behov for knogleopbygning? Find en tandlæge nær dig, der tilbyder behandlingen.
Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Knogleopbygning og knogleopbygning med sinusløft
Det kan være nødvendigt i forbindelse med tandimplantater, at der skal udføres en knogleopbygning. Kæbeknoglen kan svinde over tid, efter at ens naturlige tand/tænder er blevet trukket ud, hvis man har brugt tandproteser i længere tid, eller hvis der ikke er nok kæbeknogle.
En knogleopbygning med sinusløft laves i overkæben, ved at tandlægen løfter slimhinden i kæbehulen for at lægge en ny knogle op under slimhinden. På den måde sikres, at de kommende tandimplantater sidder solidt i knoglen.
Knogleopbygning kan være afgørende for, at de nye tandimplantater kan placeres optimalt og modstå tryk, når man tygger. Det er også vigtigt at sikre, at der i forbindelse med implantaterne ikke opstår dybe tandkødslommer, der kan give grobund for betændelse bag implantatet (periimplantitis).
En knogleopbygning kan enten foretages som knogletransplantation, hvor ens egen kæbeknogle transplanteres, eller ved at man benytter kunstig knogle. Løsningerne kan også ofte kombineres.
Knogleopbygning og knogleopbygning med sinusløft er kirurgiske indgreb, der skal foretages af en tandlæge med særlige kompetencer inden for kæbekirurgi.
Indholdsfortegnelse
- Knogleopbygning og sinusløft
- Hvorfor svinder kæbeknoglen?
- Hvornår er knogleopbygning nødvendig?
- Hvor lang tid tager et sinusløft?
- Hvordan foretages knogleopbygning?
- Hvad er helingstiden for knogleopbygning?
- Er der smerter ved knogleopbygning?
- Hvad koster knogleopbygning
- Vejledning – efter knogleopbygning
Tandkirurgi
Hos tandlægen.dk er du i trygge hænder. Vi har kirurger, der er specialiserede i tand-, mund-, og kæbekirurg og har stor erfaring med knogleopbygning, sinusløft og tandimplantater. De vil kunne rådgive dig om dine muligheder og lægge en behandlingsplan med prisoverslag på indgrebet, så du kan tage stilling til både pris og behandling.
Hvorfor svinder kæbeknoglen?
Kæbeknoglen kan svinde både i højde og bredde som følge af langvarig brug af tandproteser, eller hvis ens naturlige tænder er blevet trukket ud for lang tid siden.
At kæbeknoglen svinder over tid, kaldes resorption, eller at knoglen atrofierer. Jo længere tid der går, efter at man har mistet en tand, desto mere reduceres kæbeknoglen. Resorption af kæbeknoglen kan også ske, hvis man tidligere har fået fjernet en cyste i kæben, eller hvis man har haft en tandskade.
Årsager til, at kæbeknoglen svinder:
- Længerevarende brug af tandprotese
- Der er længe siden, at man har fået trukket tænder ud
- Man har tidligere fået fjernet en cyste i kæben
- Man har haft en tandskade
- Man lider af paradentose
Hvornår er knogleopbygning nødvendig?
Knogleopbygning kan være nødvendigt i forbindelse med, at man skal have foretaget tandimplantater. Det gælder både, hvis implantaterne skal benyttes til kunstige tænder (tandkroner) eller fastsiddende tandbroer eller tandproteser.
Der er flere grunde til, at knogleopbygning kan være vigtigt ved behandling med tandimplantater. Blandt andre:
- For at sikre at implantatet kan sættes fast i en optimal position, hvor den kan modstå trykket, når man tygger.
- For at sikre at der ikke opstår dybe tandkødslommer med betændelse (periimplantitis) i forbindelse med tandimplantaterne.
Fakta
Hvor lang tid tager et sinusløft?
Et kirurgisk sinusløft tager ca. en time.
Hvornår foretages en knogleopbygning?
En knogleopbygning kan ofte foretages som knogletransplantation, hvor et stykke af ens egen kæbeknogle transplanteres, eller ved at benytte kunstig knogle. Nogle gange kombinerer man begge løsninger. Din tandkirurg vil kunne vejlede dig i, hvilken løsning er bedst for dig.
Knogletransplantation
Skal der foretages en knogletransplantation fra din egen kæbe, tages knoglestykket typisk fra underkæben. Fordelen ved transplantation af egen knogle er, at det naturlige knoglestykke gror hurtigere fast i kæbeknoglen end en kunstig knogle.
Kunstig knogle
Der findes mange typer kunstig knogle eller syntetiske erstatningsmaterialer til kæbeknoglen. Disse er som regel udvundet fra dyreknogler eller fremstillet på laboratorium. Fordelen ved et kunstigt knoglestykke er, at løsningen ofte er mere holdbar i længden.
Hvordan foretages knogleopbygning?
Knogleopbygning og sinusløft er kirurgiske indgreb og foretages oftest af specialuddannede tandkirurger. Indgrebet sker i forbindelse med forberedelse til tandimplantater.
Inden knogleopbygningen vil tandkirurgen foretage en grundig undersøgelse for at sikre, at operationen både er nødvendig og mulig. Dette vil bl.a. ske ved hjælp af røntgenfotos.
Selve operationen:
- Selve operationen med knogleopbygning foregår under lokalbedøvelse så smertefrit som muligt.
- Tandkirurgen åbner tandkædet op, hvorefter det nye knoglestykke indsættes.
- Uanset om knoglestykket består af transplanteret eller kunstig knogle, dækkes det nye materiale normalt med en membran af kollagen, så det får ro til at vokse sammen med kæbeknoglen.
- Tandkirurgen lukker derefter såret med sting, der enten kan være selvopløsende eller skal fjernes senere på klnikken.
- Du vil herefter blive vejledt i, hvordan du passer godt på såret, så helingstiden kommer til at være kort. Det gælder blandt andet, hvordan du spiser og sikrer god mundhygiejne. Du vil også normalt få udleveret smertestillende midler til brug de første par dage efter din kæbeoperation. Oftest udskriver tandlægen antibiotika i forbindelse med knogleopbygninger.
Få mere viden!
Hvad er helingstiden ved knogleopbygning?
Efter knogleopbygning er helingstiden for selve tandkødet normalt 1-2 uger, hvorefter stingene kan fjernes hos din tandlæge.
Helingstiden for knoglerne tager ca. 4-6 måneder, hvor det transplanterede knoglestykke eller det nye, kunstige knoglestykke vokser sammen med din egen kæbeknogle.
Efter heling er det muligt at påbegynde fastgørelse af selve tandimplantaterne. I nogle tilfælde kan man påbegynde montering, før helingsperioden er afsluttet. Din tandkirurg vil kunne vejlede dig i, hvad den bedste løsning er for dig.
Er der smerter ved knogleopbygning?
Knogletransplantation fra kæben og sinusløft foretages normalt under lokalbedøvelse, så behandlingen er så smertefri som muligt. Efter knogleopbygning eller sinusløft kan man opleve hævelse, sivblødning og smerte de første 2-3 dage. Nogle oplever ubehag i op til et par uger efter operationen.
Infektion kan være en komplikation ved knogleopbygning og sinusløft. Oplever du stærke smerter eller andre tegn på infektion, fx feber med hævelse, efter din kæbeoperation, skal du straks kontakte din tandlæge.
Hvad koster knogleopbygning?
Når det gælder større behandlinger som knogleopbygning og sinusløft, får du hos tandlægen.dk altid et behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.
Har du brug for en betalingsordning?
Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.
Vejledning
– efter knogleopbygning
Samme dag man bliver opereret med knogleopbygning eller får foretaget et sinusløft, bør man spise blød, kold og evt. flydende mad, der ikke skal tygges. De første par dage efter operationen bør du undgå at tygge i den side af munden, hvor du er blevet opereret. Mad og drikke må i det første døgn efter operationen ikke være varmere end kropstemperatur. Undgå desuden sugerør, der kan skabe undertryk i munden og forsinke helingsprocessen.
Indtil stingene efter knogleopbygning eller sinusløft er blevet fjernet, bør man være forsigtig og undgå tandbørstning i det opererede område. Renhold i stedet området forsigtigt med en vatpind dyppet i klorhexidin eller en let skyldning med samme. Din tandlæge vil instruere dig i anvendelse af klorhexidin-mundskyllevæske.
De første par dage bør man undgå sport og anden hård fysisk aktivitet. Såret har brug for ro, så helingstiden bliver så kort som muligt.