Behandlinger

Knogleopbygning

Har du behov for knogleopbygning? Find en tandlæge nær dig, der tilbyder behandlingen.

Knogleopbygning
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Knogleopbygning og sinusløft

Knogleopbygning og sinusløft kan være nødvendigt i forbindelse med, at man skal have indsat tandimplantater. Kæbeknoglen kan nemlig svinde over tid, hvis det er længe siden, at ens naturlige tænder er blevet trukket ud, eller hvis man har brugt tandproteser i længere tid.
Et sinusløft laves i overkæben ved at tandlægen løfter slimhinden i kæbehulen for at lægge en ny knogle op under slimhinden. På den måde sikres, at de kommende tandimplantater er godt rodfæstet og ikke stikker frit ud i hulrummet over kæbeknoglen (dvs. bihulen).

Knogleopbygning kan være vigtigt for at sikre, at de nye tandimplantater kan placeres optimalt, så de kan modstå trykket, når man tygger. Det er også vigtigt at sikre, at der i forbindelse med implantaterne ikke opstår dybe tandkødslommer, der kan give grobund for paradentose, som i dette tilfælde kaldes periimplantitis.
En knogleopbygning kan enten foretages som knogletransplantation, hvor et stykke af ens egen kæbeknogle transplanteres, eller ved at benytte kunstig knogle. Løsningerne kan også ofte kombineres.
Knogleopbygning og sinusløft er kirurgiske indgreb og skal foretages af en tandlæge, der er uddannet indenfor kæbekirurgi.

Tandkirurgi

Tandkirurgi

Hos tandlægen.dk er du i trygge hænder. Vi har kirurger, der er specialiserede i tand-, mund-, og kæbekirurg og har stor erfaring med knogleopbygning, sinusløft og tandimplantater. De vil kunne rådgive dig om dine muligheder og lægge en behandlingsplan med prisoverslag på indgrebet, så du kan tage stilling til både pris og behandling.

Hvorfor svinder kæbeknoglen?

Kæbeknoglen kan svinde både i højde og bredde som følge af langvarig brug af tandproteser, eller hvis der er gået lang tid siden, at ens naturlige tænder er blevet trukket ud.
At kæbeknoglen svinder over tid kaldes resorption, eller at knoglen atrofierer. Jo længere tid der går, efter man har mistet en tand, desto mere reduceres kæbeknoglen. Resorption af kæbeknoglen kan også ske, hvis man tidligere har fået fjernet en cyste i kæben, eller hvis man har haft en tandskade.

Årsager til at kæbeknoglen svinder:

 • Længerevarende brug af tandprotese
 • Der er længe siden, at man har fået trukket tænder ud
 • Man har tidligere fået fjernet en cyste i kæben
 • Man har haft en tandskade
 • Man lider af paradentose

Hvornår er knogleopbygning nødvendig?

Knogleopbygning kan være nødvendigt i forbindelse med, at man skal have foretaget tandimplantater. Det gælder både, hvis implantaterne skal benyttes til kunstige tænder (tandkroner) eller fastsiddende tandbroer eller tandproteser.

Der er to grunde til, at knogleopbygning kan være vigtigt med tandimplantater:

 • For at sikre at implantatet kan sættes fast i en optimal position, hvor den kan modstå trykket, når man tygger.
 • For at sikre at der ikke opstår dybe tandkødslommer i forbindelse med tandimplantaterne, der kan give grobund for paradentose, der i forbindelse med implantater hedder periimplantitis.

Fakta

Hvor lang tid tager et sinusløft?

Et kirurgisk sinusløft tager ca. en time.

Hvornår foretages en knogleopbygning?

En knogleopbygning kan ofte foretages som knogletransplantation, hvor et stykke af ens egen kæbeknogle transplanteres, eller ved at benytte kunstig knogle (kaldet bio-oss). Nogle gange kombinerer man begge løsninger. Din tandkirurg vil kunne vejlede dig i, hvilken løsning er bedst for dig.

Knogletransplantation
Skal der foretages en knogletransplantation af et stykke fra din egen kæbe, tages knoglestykket typisk fra underkæben. Fordelen ved transplantation af egen knogle er, at det naturlige knoglestykke gror hurtigere fast i kæbeknoglen end en kunstig knogle.

Kunstig knogle (bio-oss)
Der findes mange typer kunstige knogler eller syntetiske erstatningsmaterialer til kæbeknoglen. Disse er som regel udvundet fra dyreknogler eller fremstillet på laboratorium. Fordelen ved et kunstigt knoglestykke er, at løsningen ofte er mere holdbar i længden. Kunstig knogle benyttes dog især, hvis knogletransplantation fra underkæben viser sig at være vanskelig.

Knogleopbygning

Hvordan foretages knogleopbygning?

Knogleopbygning og sinusløft er kirurgiske indgreb og foretages oftest af en specialuddannet tandkirurg. Indgrebet sker i forbindelse med forberedelse til tandimplantater.
Inden knogleopbygningen vil tandkirurgen foretage en grundig undersøgelse for at sikre, at operationen både er nødvendig og mulig. Dette vil bl.a. ske ved hjælp af røntgenfotos.

Selve operationen:

 • Selve operationen med knogleopbygning foregår under lokalbedøvelse så smertefrit som muligt.
 • Tandkirurgen foretager nogle snit i tandkødet. Det nye knoglestykke monteres enten med en skrue, metalplade eller metalnet.
 • Uanset om knoglestykket består af transplanteret eller kunstig knogle, dækkes det nye materiale normalt med en membran af kunststof, så det får ro til at vokse sammen med kæbeknoglen.
 • Tandkirurgen lukker derefter såret med nogle sting, der enten er selvopløsende eller skal fjernes senere på klnikken.
 • Du vil herefter blive vejledt i, hvordan du passer godt på såret, så helingstiden er kort. Det gælder blandt andet, hvordan du spiser og sikrer god mundhygiejne. Du vil også normalt få udleveret smertestillende midler til brug de første par dage efter din kæbeoperation.

Få mere viden!

Hvad er helingstiden ved knogleopbygning?

Efter knogleopbygning er helingstiden for selve tandkødet normalt 1-2 uger, hvorefter stingene kan fjernes hos din tandlæge.
Helingstiden for knoglerne tager ca. 4-6 måneder, hvor det transplanterede knoglestykke eller det nye, kunstige knoglestykke vokser sammen med din kæbeknogle.
Efter heling er det muligt at påbegynde fastgørelse af selve tandimplantaterne. I nogle tilfælde kan man påbegynde montering, før helingsperioden er afsluttet. Din tandkirurg vil kunne vejlede dig i, hvad den bedste løsning er for dig.

Knogleopbygning

Er der smerter ved knogleopbygning?

Knogletransplantation fra kæben og sinusløft foretages normalt under lokalbedøvelse, så behandlingen er så smertefri som muligt. Efter knogleopbygning eller sinusløft kan man opleve let hævelse og smerte de første 2-3 dage. Nogle oplever ubehag i op til et par uger efter operationen.

Infektion kan være en sjælden komplikation ved knogleopbygning og sinusløft. Oplever du stærke smerter eller andre tegn på infektion som hævelse og feber efter din kæbeoperation, skal du straks kontakte din tandlæge.

Hvad koster knogleopbygning?

Når det gælder større behandlinger som knogleopbygning og sinusløft, får du hos tandlægen.dk altid et behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.

Har du brug for en betalingsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.

Vejledning

– efter knogleopbygning

Samme dag man bliver opereret med knogleopbygning eller får foretaget et sinusløft, bør man spise blød, kold og evt. flydende mad, der ikke skal tygges. De første par dage efter operationen bør du undgå at tygge i den side af munden, hvor du er blevet opereret. Mad og drikke må i begyndelsen ikke være varmt. Undgå også sugerør, der kan skabe undertryk i munden og forsinke helingsprocessen.

Indtil stingene efter knogleopbygning eller sinusløft bliver fjernet, bør man være forsigtig og undgå tandbørstning i det opererede område. Dette område bør i stedet forsigtigt renholdes med en vatpind dyppet i Klorhexidin. Din tandlæge vil desuden instruere dig i anvendelse af Klorhexidin mundskyllevæske.

De første par dage bør man undgå fysisk aktivitet som sport og cykling. Såret har brug for ro, så helingstiden bliver så kort som muligt.