Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Hvad er paradentose?
Paradentose, også kaldet parodontose eller parodontitis, er en betændelsestilstand i tandkødet og knoglen. Betændelsen skyldes bakterier og kan være forårsaget af en utilstrækkelig mundhygiejne. Tilstanden kan forværres af sygdom, fx diabetes.
De første tegn på paradentose er typisk blødende og ømt tandkød i forbindelse med tandbørstning. Dette skyldes tandkødsbetændelse. Nogle mennesker oplever dog hverken symptomer eller ubehag i forbindelse med betændelsen. Derfor er regelmæssige tandlægebesøg vigtige i forhold til at opdage tilstanden. Bliver betændelsen ikke behandlet i tide, kan den gå dybere ned i vævet og udvikle sig til paradentose. Paradentose kan også have indvirkning på sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, leddegigt og diabetes.
Har du begyndende paradentose, kan du dog med god mundhygiejne og regelmæssig tandrensning med kontroller mindske risikoen for, at sygdommen udvikler sig. Sygdommen kan i dag helbredes.
Hos tandlægen.dk har vi stor erfaring med paradentosebehandling. Vi har dygtige tandlæger og tandplejere med fagspeciale i paradentose.
Indholdsfortegnelse
- Hvad er paradentose?
- Hvad er symptomerne på paradentose?
- Hvordan behandles paradentose?
- Hvordan behandles paradentose i svære tilfælde?
- Hvem kan behandle paradentose?
- Er behandling af paradentose smertefri?
- Kan man stoppe udviklingen af paradentose?
- Hvad koster paradentosebehandling?
- Hvorfor får man paradontose?
- Paradontose FAQ
Hvad er symptomerne på begyndende paradentose?
Paradentosesymptomer kan være svære at identificere, da sygdommen ikke nødvendigvis er forbundet med smerte. Derfor er det vigtigt, at du passer dine tandeftersyn, så din tandlæge eller tandplejer kan vurdere, om det er nødvendigt at opstarte en paradentosebehandling.
Men hvordan ser paradentose ud, og hvordan føles det? Nedenstående tegn på paradentose kan bruges som pejlemærker:
- Hævet og ømt tandkød, der bløder, når du børster tænder
- Dårlig smag i munden og dårlig ånde
- Vigende tandkød (blottede tandhalse)
- Ændringer i den måde, tænderne sidder, når du bider sammen
- Smerte, når du tygger
- Dybe tandkødslommer, så tænderne ser længere ud
- Betændelsesbylder i tandkødet
- Tab af tænder
Bemærk, at symptomerne på begyndende paradentose ofte ikke er så udtalte. Derfor er det vigtigt også at være opmærksom på små tegn.
Hvis du har begyndende paradentose, er der meget, du selv kan gøre for at begrænse udviklingen af sygdommen. Det gælder især grundig mundhygiejne. Husk også at sætte tid af til tandrensning samt kontrol hos tandlægen/tandplejeren hver 3. eller 4. måned fremover. Tidlig indsats mindsker komplikationerne, hvilket forbedrer prognosen for tændere også på lang sigt. Det kan derfor være givet godt ud at ofre tid og penge på hyppigere tandrensninger hos tandlægen, hvis man har begyndende paradentose, da man dermed nedsætter risikoen for tandtab og fremmer den almene sundhedstilstand.
Fakta
Smitter paradentose?
Paradentose smitter ikke, så du behøver ikke være bange for at dele hjem eller have fysisk kontakt med en person, der har paradentose.
Paradentosebehandling
Behandling af paradentose er særdeles vigtig. Der findes gode behandlingsmuligheder, så man kan begrænse eller endda helbrede sygdommen og øge sandsynligheden for, at man bevarer sine tænder hele livet igennem.
For at undersøge, om du har begyndende paradentose, vil tandlægen eller tandplejeren kigge på din mundhygiejne, måle, hvor dybe dine tandkødslommer er, og vurdere omfanget af blødninger fra dit tandkød. En sund tandkødslomme er ca. 2-3 mm dyb. Hvis dine tandkødslommer er for dybe, kan det blive nødvendigt at foretage en tandkødsoperation under lokalbedøvelse.
Hvordan behandles paradentose i svære tilfælde?
Behandling af paradentose i svære tilfælde er særligt vigtig, da ubehandlet paradentose kan føre til løse tænder eller tab af tænder. Sådanne svære tilfælde fører til nedbrydning af kæbeknoglen. Tandlægen vil i dette tilfælde foretage et kirurgisk indgreb under lokalbedøvelse.
Et operativt indgreb mod paradentose indebærer:
- at tandlægen fjerner inflammeret væv
- at tandlægen forsøger at genskabe den tabte kæbeknogle omkring tanden ved at bruge regenerative teknikker (indoperering af kunstig knogle eller brug af vækstfaktorer)
Hvis du har tandimplantater, skal du være særligt opmærksom på, om du har begyndende paradentose, eftersom der er en sammenhæng mellem paradentose og betændelse omkring implantater (kaldet periimplantitis). Har man periimplantitis, nedbrydes kæbeknoglen omkring implantatet. Hvis betændelsen ikke behandles i tide, risikerer man at miste implantatet.
Selv i svære tilfælde vil god mundhygiejne og regelmæssige tandeftersyn være en vigtig del af forebyggelsen af, at periimplantitis udvikler sig.
Tip!
Hvem kan udføre paradentosebehandlingen?
Alle tandlæger og tandplejere kan behandle paradentose af mildere grad, men udvikler sygdommen sig, vil mange klinikker henvise til tandlæger og specialtandlæger, der har særlige kompetencer inden for behandlingen af sygdommen.
Hos tandlægen.dk har vi stor erfaring med behandling af paradentose og periimplantitis.
Behandling mod paradentose smertefri?
Uanset om din paradentose behandles af en tandlæge eller en kirurg, så foregår indgrebet altid under lokalbedøvelse og dermed så smertefrit som muligt.
Kan man stoppe udviklingen af paradentose?
Du kan gøre meget selv for at forebygge paradentose i form af god mundhygiejne, regelmæssige tandeftersyn og sund kost.
Sådan forebygger du paradentose:
Hvad koster paradentosebehandling?
Når det gælder paradentose, får du hos tandlægen.dk altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.
Har du brug for en betalingsordning?
Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået et samarbejde med Resurs Bank.
Hvorfor får man paradentose?
Omkring 40% af den voksne befolkning i Danmark har paradentose. Der kan være mange årsager til, at nogle mennesker udvikler paradentose. Nogle kan være arveligt disponeret, mens livsstil kan spille ind hos andre. Typisk begynder symptomerne, når man er mellem 30 og 40 år. Paradentose kan ramme alle, men nogle mennesker er i større risiko.
Risikogrupper for paradentose:
- Rygere
- Svært overvægtige
- Personer med diabetes
- Personer med knogleskørhed
- Personer med stress
- Personer med nedsat immunforsvar
- Alkoholikere
- Personer, der er arveligt disponeret
Paradentose FAQ
Paradentose smitter ikke, så du behøver ikke være bange for at dele hjem eller have fysisk kontakt med en person, der har paradentose.
Der findes ikke medicin mod paradentose, men i dag findes så gode behandlingsmetoder, at sygdommen kan helbredes.
Dårlig ånde er et typisk symptom på paradentose. Tilstanden kan skyldes, at madrester i mundhulen nedbrydes af bakterier. Husk, at man ikke altid selv kan afgøre, om man har dårlig ånde!
Der findes både specielt udviklet tandpasta og mundskyl mod paradentose. Din behandler kan vejlede dig.