Blogindlæg

Påvirker kvinders overgangsalder tænderne?

Tal med din tandlæge/tandplejer om hvordan du bedst passer godt på dine tænder i overgangsalderen. Find din nærmeste klinik herunder.

Påvirker kvinders overgangsalder tænderne?
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Påvirker kvinders overgangsalder tænderne?

Danske kvinder går gennemsnitligt i overgangsalderen, når de er 51 år gamle. Dette er i tråd med internationale data, som også angiver midten af 40'erne til begyndelsen af 50'erne som det almindelige tidspunkt for overgangsalderen.

Overgangsalderen er betegnelsen for en periode med store hormonale forandringer, som bl.a. giver sig udslag i hedestigninger, blødningsforstyrrelser, svedeture og søvnløshed. Også slimhinderne påvirkes – det gælder eksempelvis mundens slimhinder. Mange, som ikke før har haft tandproblemer, oplever nu blødende tandkød og mundtørhed. Problemerne skyldes først og fremmest ændringer i østrogenniveauet, som kan påvirke spytproduktionen og mundens slimhinder. Læs mere her.

Fakta

Mundtørhed og tandproblemer

Mundtørhed (xerostomi) opstår, når spytproduktionen falder, hvilket nedsætter spyttets evne til at skylle madrester væk og beskytte tænderne mod bakterier. Forandringerne øger risikoen for, at man får huller i tænderne og tandkødsbetændelse (gingivitis), forklarer Niels Madsen, klinikejer og tandlæge på tandlægen.dk Lyngby Implantatcenter.

Ifølge den amerikanske sundhedsdataleverandør National Library of Medicine er tandlægen ofte den første person, der opdager, at en kvinde er gået i overgangsalderen. Tænder og tandkød er nemlig yderst modtagelige for de hormonelle forandringer, der finder sted op til og under overgangsalderen. Ændringer, som nedsætter kroppens evne til at bekæmpe mindre infektioner og til at opretholde en sund balance mellem nyttige og skadelige bakterier i bl.a. munden. Læs mere her.

Tip!

Hvordan passer jeg på mine tænder i overgangsalderen?

Du kan ikke forhindre overgangsalderen i at indtræde, men du kan sagtens sikre dig en god tandsundhed selv under de nye omstændigheder. Du kan måske overveje disse råd:

  • Begræns dit forbrug af sukkerholdige mad- og drikkevarer
  • Børst tænder systematisk to gange dagligt med fluorholdig tandpasta
  • Tal med din tandlæge/tandplejer om passende tandplejerutiner og evt. hjælpemidler
Tandpleje overgangsalderen

Forfatter

Dette blogindlæg er skrevet af:

Therese Zilmer

Therese Zilmer

Kommunikation & Content Manager
Niels Madsen

Niels Madsen

Tandlæge

Læs vores andre blogindlæg