Behandlinger

Tandregulering

Få dit drømmesmil. Book en tid til en forundersøgelse her.

Tandregulering
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Tandregulering for voksne

Tandregulering er ikke kun for børn og unge. Med nemme og fleksible skinne-systemer samt de mere klassiske tandbøjler kan man få reguleret sine tænder hele livet.

Tandregulering kan i visse tilfælde være nødvendigt for at afhjælpe smerter i kæbe og muskler – eller som forberedelse til andre tandbehandlinger. I andre tilfælde kan et smukt smil være vigtigt for vores trivsel. Med en simpel og moderne tandregulering kan man relativt hurtigt få rettet skæve tænder eller få justeret mellemrum mellem tænderne (diastema). Selv mindre reguleringer giver ofte mærkbare resultater.

Flere klinikker i tandlægen.dk tilbyder tandretning ved hjælp af de gennemsigtige og næsten usynlige skinnesystemer (eller usynlige bøjler) Invisalign, ClearCorrect og Inman Aligner. Skinnerne bliver specialfremstillet på baggrund af digitale scanninger af dine tænder – så de er både effektive og nemme at bruge.

Nogle klinikker hos tandlægen.dk tilbyder desuden ”Smile Design”, som foruden tandretning ofte indebærer en række andre kosmetiske behandlinger. Her kan du få visualiseret dine muligheder på en skærm og tage stilling til, hvordan dit nye smil skal se ud. Find Smile Design klinikker her.

Alle vores klinikker kan hjælpe dig med at få rettet tandstillingsfejl, uanset om det er af funktionelle eller kosmetiske grunde – eller begge dele. Kontakt din nærmeste klinik og få tid til en forundersøgelse.

Bøjletandlæge

Hvad er en bøjletandlæge?

En specialtandlæge med speciale i tandregulering hedder en ortodontist. På fagsprog er ortodonti betegnelsen for tandregulering. I dag findes der imidlertid flere systemer til tandretning, der ikke kræver, at din tandlæge er uddannet ortodontist, men blot uddannet og certificeret i anvendelsen af et specifikt skinnesystem til tandregulering som eksempelvis Invisalign og Inman Aligner.

Hvornår er tandregulering nødvendigt?

Tandregulering handler ofte om æstetik – at man gerne vil have smukkere tænder. Der kan dog være en række andre vigtige grunde til, at din tandlæge anbefaler, at du får rettet tænder. Det gælder tandstillingsfejl samt nødvendig forberedelse til andre tandbehandlinger:

Invisalign, ClearCorrect, Inman Aligner eller bøjle?

- Der findes mange systemer til tandregulering

Skal man have rettet tænder, vil valget af tandreguleringssystem ofte være afhængig af de specifikke tandstillingsfejl. Er det primært en kosmetisk tandretning, du søger, vil du ofte kunne vælge det hurtigste og nemmeste system. Din tandlæge vil kunne rådgive dig om rette løsning. Nogle gange anbefales en kombination af metoder.

Her er et overblik over systemer for tandregulering:

Invisalign

Invisalign

Invisalign-systemet er velegnet til at rette de fleste tandstillingsfejl, f.eks. skæve tænder, overbid og saksebid.

Benyttes: 20-22 timer i døgnet.
Behandlingslængde: 6-18 måneder.
Eftersyn: 2-3 gange under behandlingen.

ClearCorrect

ClearCorrect

ClearCorrect-systemet fra Straumann anvendes til både let og lidt mere krævende tandregulering samt kosmetisk tandretning som eksempelvis skæve tænder.

Benyttes: 20-22 timer i døgnet.
Behandlingslængde: 6-18 måneder.
Eftersyn: 2-3 gange under behandlingen.

Inman Aligner

Inman Aligner

Inman Aligner-systemet er primært designet til at afhjælpe mindre og ofte kosmetiske tandstillingsfejl, f.eks. skæve fortænder.

Benyttes: 16-20 timer i døgnet.
Behandlingslængde: 6-16 uger.
Eftersyn: 2-3 gange under behandlingen.

 Fastsiddende tandbøjler

Fastsiddende tandbøjler

Fastsiddende tandbøjler (også kaldet togskinner) er særdeles effektive og kan afhjælpe de fleste tandstillingsproblemer.

Behandlingstid: 1-2 år.
Eftersyn: ca. hver 6. uge.

Aftagelige, usynlige skinner til tandregulering

Invisalign, ClearCorrect og Inman Aligner er tandreguleringssystemer, der består af et sæt aftagelige og næsten usynlige skinner (også kaldet alignere eller usynlige bøjler). Antallet af skinner afhænger af behovet for tandretning.

De aftagelige skinner kan eksempelvis fjernes, når man spiser eller børster tænder. Hver enkelt skinne benyttes i ca. 14 dage, hvorefter man selv skifter skinnen til en ny. Hver skinne kan flytte tænderne 0,25-0,33 mm.

Alle systemerne er lige gode til formålet. Valget af system vil variere afhængig af den enkelte tandlægen.dk klinik. Uanset hvilket system, der vælges, vil tandskinnerne blive specialdesignet på baggrund af digitale scanninger af dine tænder, så systemet passer præcis til dig.

Eftersyn og efterbehandling:
Eftersyn hos tandlægen bør foretages 2-3 gange under behandlingen. Efter endt behandling skal man i en kortere periode anvende en aftagelig natskinne (også kaldet en retainer) eller en retentionstråd (dvs. en metaltråd bag tænderne), så tænderne ikke risikerer at vandre tilbage til udgangspunktet.

Antal timer i døgnet skinnerne skal benyttes:

 • Invisalign: 20-22 timer.
 • ClearCorrect: 20-22 timer.
 • Inman Aligner: 16-20 timer.

Længden af behandlingen:

 • Invisalign: 6-18 måneder
 • ClearCorrect: 6-18 måneder
 • Inman Aligner: 6-16 uger.

En del praktiserende tandlæger hos tandlægen.dk er blevet uddannet og certificeret til at kunne tilbyde behandlinger med Invisalign, ClearCorrect og Inman Aligner uden at have en specialuddannelse i ortodonti. Hvis der skulle vise sig et behov, vil din tandklinik naturligvis altid konsultere en specialtandlæge.

Tandregulering med bøjle

Fastsiddende tandbøjler (også kaldet togskinner) er særdeles effektive og kan afhjælpe de fleste tandstillingsproblemer. På ydersiden består bøjlen af låse (kaldet brackets), der limes på tænderne og er fremstillet i et gennemsigtigt plastmateriale. Behandlingen foretages altid af en specialuddannet tandlæge.

Behandlingstid: 1-2 år.
Eftersyn: ca. hver 6. uge.

Bøjle til indersiden
De fastsiddende tandbøjler findes også i en særlig version, der monteres på indersiden af dine tænder, hvilket gør dem helt usynlige. Denne type bøjle (kaldet lingual bracket) er dog ikke egnet til alle slags tandstillingsfejl. Spørg evt. din tandlæge, om denne løsning er en mulighed for dig.

Efterbehandling
Efter behandlingen med tandbøjler (eller togskinner) vil man i den efterfølgende periode skulle benytte en stabiliserende bøjle eller retentionstråd (dvs. en metaltråd bag tænderne), så tænderne ikke risikerer at vandre tilbage til udgangspunktet.

Smile Design

Kosmetisk tandretning

Enkelte klinikker i tandlægen.dk har specialiseret sig i ”Smile Design”. I tæt dialog med dig designer tandlægen det smukkeste smil.
Disse klinikker giver dig mulighed for at se digitale visualiseringer af, hvordan dit smil kan komme til at se ud efter kosmetiske tilpasninger.

Behandlinger der evt. indgår i ”Smile Design”:

tandregulering

Gør det ondt at få rettet tænder med skinner eller bøjler?

Der er ingen smerter forbundet med at få rettet tænder med tandskinner eller tandbøjler. Skinner og bøjler på tænderne vil ofte føles stramme de første 2-3 dage. Nogle oplever lettere ømhed i en kort periode.

Kontakt din tandlæge, hvis du oplever smerter i tænder eller kæbe, mens du går med tandskinne eller tandbøjle.

Hvad koster det at få rettet tænder?

Hos tandlægen.dk får du altid et uforpligtende behandlingsforslag med prisoverslag, når det gælder større behandlinger. Det gælder også tandregulering med Invisalign, ClearCorrect og Inman Aligner. Dermed kan du trygt tage stilling til både pris og behandling.

Vi samarbejder også med Sygeforsikringen Danmark, der afhængig af din dækning giver tilskud i forbindelse med tandretning.

Har du brug for en betalingsordning?

Hos tandlægen.dk kan du dele betalingen for din behandling op på en række faste månedlige ydelser, så udgiften bliver mere overkommelig. Tandlægen.dk har indgået samarbejde med Resurs Bank.

Vejledning

– tandregulering med Invisalign

 • Hvor mange timer om dagen skal man benytte Invisalign-skinner?
  Benyt dine Invisalign-skinner 20-22 timer i døgnet.
 • Hvordan holder man sine Invisalign-skinner rene?
  Benyt en blød tandbørste og mild sæbe eller opvaskemiddel for at undgå bakterieangreb, misfarvning eller dårlig lugt. Brug koldt vand, og skyl grundigt inden brug.
 • Må jeg børste tænder, mens jeg har Invisalign-skinner i munden?
  Nej, du skal børste tænder og bruge tandtråd uden Invisalign-skinne i munden.
 • Hvad gør jeg med Invisalign-skinnerne, når jeg ikke har dem i munden?
  Opbevar dine Invisalign-skinner i en holder, så du undgår at miste eller beskadige dem.
 • Må jeg benytte varmt eller kogende vand til at rense mine Invisalign-skinner?
  Udsæt ikke dine Invisalign-skinner for høje temperaturer, ellers risikerer du, at de mister formen og dermed ikke længere er effektive.
 • Skal jeg tage Invisalign-skinnerne ud om natten?
  Nej, Invisalign-skinner bør også bruges om natten, så du mindst benytter dem 20-22 timer i døgnet.
 • Må jeg dyrke kontaktsport, mens jeg har Invisalign-skinner?
  Du bør ikke bære Invisalign-skinner, mens du dyrker kontaktsport eller ekstremsport. Brug gerne tandbeskytter i stedet.
 • Hvor ofte skal jeg til eftersyn hos tandlægen, mens jeg behandles med Invisalign-skinner?
  Du bør tage til eftersyn hos tandlægen 2-3 gange i løbet af din behandlingstid.
 • Må jeg spise, mens jeg har Invisalign-skinner på?
  Undgå at spise eller drikke, mens du har dine Invisalign-skinner på. De er ikke beregnet til at modstå trykket ved tygning og kan blive beskadiget eller misfarvet af mad og drikke.
 • Påvirker rygning mine Invisalign-skinner?
  Hvis du ryger, risikerer du, at dine Invisalign-skinner bliver misfarvede og dermed mere synlige i dagligdagen.
 • Hvor længe skal jeg behandles med Invisalign-skinner?
  Din behandling vil vare mellem 6-18 måneder afhængig af, hvilke tandstillingsfejl du behandles for.

Vejledning

– tandregulering med ClearCorrect

 • Hvor mange timer om dagen skal man benytte ClearCorrect-skinner?
  Benyt dine ClearCorrect-skinner 20-22 timer i døgnet.
 • Hvordan holder man sine ClearCorrect-skinner rene?
  Benyt en blød tandbørste og mild sæbe eller opvaskemiddel for at undgå bakterieangreb, misfarvning eller dårlig lugt. Brug koldt vand, og skyl grundigt inden brug.
 • Må jeg børste tænder, mens jeg har ClearCorrect-skinner i munden?
  Nej, du skal børste tænder og bruge tandtråd uden ClearCorrect-skinne i munden.
 • Hvad gør jeg med ClearCorrect-skinnerne, når jeg ikke har dem i munden?
  Opbevar dine ClearCorrect-skinner i en holder, så du undgår at miste eller beskadige dem.
 • Må jeg benytte varmt eller kogende vand til at rense mine ClearCorrect-skinner?
  Udsæt ikke dine ClearCorrect-skinner for høje temperaturer, ellers risikerer du, at de mister formen og dermed ikke længere er effektive.
 • Skal jeg tage ClearCorrect-skinnerne ud om natten?
  Nej, ClearCorrect-skinner bør også bruges om natten, så du mindst benytter dem 20-22 timer i døgnet.
 • Må jeg dyrke kontaktsport, mens jeg har ClearCorrect-skinner?
  Du bør ikke bære ClearCorrect-skinner, mens du dyrker kontaktsport eller ekstremsport. Brug gerne tandbeskytter i stedet.
 • Hvor ofte skal jeg til eftersyn hos tandlægen, mens jeg behandles med ClearCorrect-skinner?
  Du bør tage til eftersyn hos tandlægen 2-3 gange i løbet af din behandlingstid.
 • Må jeg spise, mens jeg har ClearCorrect-skinner på?
  Undgå at spise eller drikke, mens du har dine ClearCorrect-skinner på. De er ikke beregnet til at modstå trykket ved tygning og kan blive beskadiget eller misfarvet af mad og drikke.
 • Påvirker rygning mine ClearCorrect-skinner?
  Hvis du ryger, risikerer du, at dine ClearCorrect-skinner bliver misfarvede og dermed mere synlige i dagligdagen.
 • Hvor længe skal jeg behandles med ClearCorrect-skinner?
  Din behandling vil vare mellem 6-18 måneder afhængig af, hvilke tandstillingsfejl du behandles for.

Vejledning

– tandregulering med Inman Aligner

 • Hvor mange timer om dagen skal man benytte Inman Aligner-skinne?
  Benyt dine Inman Aligner-skinner 16-20 timer i døgnet.
 • Hvordan holder man sine Inman Aligner-skinner rene?
  Benyt en blød tandbørste og mild sæbe for at undgå bakterieangreb, misfarvning eller dårlig lugt. Brug koldt vand, og skyl grundigt inden brug.
 • Må jeg børste tænder, mens jeg har Inman Aligner-skinner i munden?
  Nej, du skal børste tænder og bruge tandtråd uden Inman Aligner-skinne i munden.
 • Hvad gør jeg med mine Inman Aligner-skinnerne, når jeg ikke har dem i munden?
  Opbevar dine Inman Aligner-skinner i en holder, når du ikke har dem på, så du undgår at miste eller beskadige dem.
 • Må jeg benytte varmt eller kogende vand til at rense mine Inman Aligner-skinner?
  Udsæt ikke dine Inman Aligner-skinner for høje temperaturer, ellers risikerer du, at de mister formen og dermed ikke længere er effektive.
 • Skal jeg tage Inman Aligner-skinnerne ud om natten?
  Nej, Inman Aligner-skinner bør også bruges om natten, så du mindst benytter dem 16-20 timer i døgnet.
 • Må jeg dyrke kontaktsport, mens jeg har Inman Aligner-skinner på?
  Du bør ikke bære Inman Aligner-skinner, mens du dyrker kontaktsport eller ekstremsport. Benyt gerne tandbeskytter.
 • Hvor tit skal jeg til eftersyn hos tandlægen, mens jeg behandles med Inman Aligner-skinner?
  Du bør tage til eftersyn hos din tandlæge 2-3 gange i løbet af din behandling.
 • Må jeg spise, mens jeg har Inman Aligner-skinner på?
  Undgå at spise eller drikke, mens du har dine Inman Aligner-skinner på. De er ikke beregnet til at modstå trykket, mens man tygger, og de kan blive beskadiget eller misfarvet af mad og drikke.
 • Påvirker rygning mine Inman Aligner-skinner?
  Hvis du ryger, risikerer du, at dine Inman Aligner-skinner bliver misfarvet og dermed mere synlige i dagligdagen.
 • Hvor længe skal jeg behandles med Inman Aligner-skinner
  Din behandling vil vare mellem 4-16 uger afhængig af, hvilke tandstillingsfejl du behandles for.

Vejledning

– tandregulering med fastsiddende tandbøjler

 • Skal man børste tænder, som man plejer?
  God mundhygiejne er særligt vigtigt, når man har fastsiddende bøjle. Børst dine tænder mindst to gange om dagen, brug tandtråd og gerne interdentale børster (dvs. ”flaskerensere”) for at holde både tænder og tandbøjle rene. Men vær forsigtig, når du børster i området omkring din bøjle.
 • Er der fødevarer, man skal undgå, når man benytter fastsiddende tandbøjle?
  Undgå fødevarer, der klistrer eller er hårde eller seje at bide i. Dette kan beskadige eller løsne din tandbøjle. Undgå popcorn, tyggegummi, karameller eller andet, der kan sidde fast i din bøjle.
 • Hvor ofte skal jeg til eftersyn hos tandlægen, mens jeg behandles med fastsiddende tandbøjle?
  Du bør besøge din tandlæge ca. hver 6. uge under din behandling.
 • Må man røre ved sin fastsiddende tandbøjle?
  Undgå at røre din tandbøjle med dine fingre, tunge eller andre genstande. Du risikerer, at din bøjle løsner sig eller knækker, hvilket forlænger din behandlingstid.
 • Må jeg dyrke kontaktsport, mens jeg har en fastsiddende tandbøjle?
  Du bør bære tandbeskytter, hvis du dyrker kontaktsport eller ekstremsport, mens du bærer tandbøjle.
 • Hvad gør man, hvis tandbøjlen irriterer tandkødet?
  Benyt ortodontisk voks, som lægger sig som en hinde over bøjlen og beskytter tandkødet. Irriterer bøjlen meget, så kontakt din tandlæge.

FAQ

– få svar på de mest almindelige spørgsmål angående Invisalign

Invisalign kan anvendes af de fleste voksne og teenagere.

Det er meget almindeligt at blive behandlet med en kombination af fastsiddende bøjler og Invisalign. Spørg din tandlæge, om Invisalign vil være en god løsning for dig.

Invisalign kan anvendes til at behandle overbid, underbid og saksebid samt skæve tænder hos de fleste voksne og teenagere.

En tandbro kobler flere tænder sammen, og derfor udgør de en betydelig modstand mod tandbevægelse. Din tandlæge vil kunne vurdere, om din tandbro får betydning for din tandregulering med Invisalign.

Tandkroner er normalt ikke et problem, når man benytter Invisalign til tandregulering.

Behandlingsperioden er 8-12 måneder, og du vil i denne periode kunne se mærkbare forbedringer. Det er dog en gradvis proces, og der kan godt gå nogle uger, før du kan se resultater.

Ja, mellemrum mellem tænder (diastema) er normalt nemme at lukke, hvis du tandreguleres med Invisalign.

Har man bidproblemer, vil man ofte have forstyrrelser i kæbeleddet, som kan forværres ved skinne-baserede behandlinger som Invisalign. Din tandlæge vil kunne vurdere, om dine bidproblemer vil være en hindring.

FAQ

– om tandregulering

Når dine tænder i over- og underkæben ikke er i kontakt med hinanden, kaldes det åbent bid. Dette kan i de fleste tilfælde rettes med tandregulering.

Skæve tænder er ofte relativt hurtigt at rette med tandregulering. Har du skæve fortænder, kan de eksempelvis ofte rettes med Inman Aligner, ClearCorrect eller Invasalign-skinner. Tal med din tandlæge om mulighederne.

Det er et naturligt led i behandlingen med tandregulering, at tænderne bliver lidt løse. De skal være løse for at kunne flytte sig. Er dine tænder blevet løse grundet en tandskade som eksempelvis et slag eller en ulykke, så skal du imidlertid kontakte din tandlæge.

Vores tandstilling kan godt ændre sig med alderen. Derfor er det aldrig for sent at få rettet tænder, hvis man vil beholde sine sunde naturlige tænder længst muligt. Med nye tandreguleringssystemer som Invisalign, ClearCorrect og Iman Aligner er dette ofte hurtigt og nemt. De gennemsigtige skinner er næsten usynlige.

Fastmonterede tandbøjler kaldes ofte for ”togskinner”. Aftagelige systemer til tandretning, som Invisalign, og Inman Aligner, benytter derimod en serie skinner fremstillet af gennemsigtigt plast. Disse kaldes tandskinner og ikke bøjler. Det er dog meget almindeligt, at folk kalder dem for “usynlige bøjler.”

Når dine tænder i over- og underkæben ikke er i kontakt med hinanden kaldes det åbent bid.

Fastsiddende tandbøjler (også kaldet togskinner) er særdeles effektive og kan afhjælpe de fleste tandstillingsproblemer. På ydersiden består bøjlen af låse (kaldet brackets), der limes på tænderne og er fremstillet i et gennemsigtigt plastmateriale. Behandlingen foretages altid af en specialuddannet tandlæge.