Fem myter om tandsundhed be- eller afkræftes

Myter om tandsundhed

Der hersker mange myter om tandsundhed. Men hvilke er falske og hvilke, kan du rent faktisk stole på?

Få svaret her- måske bliver du overrasket!

1. tandmyte

Danskvand giver syreskader på tænderne

Dette er forkert. Den type kulsyre er er i danskvand indeholder ikke nok kulsyre til at give syreskader på tænderne. Sodavand, juice, energidrikke og lignende kan derimod godt give syreskader ved et stort indtag.

Derfor bør du begrænse mængden af disse samt eventuelt bruge sugerør, så væsken kommer mindre i kontakt med tændernes.

2. tandmyte

Hvis din tand slås ud, skal du opbevare den i munden

Det passer! Hvis du er så uheldig at slå en blivende tand ud, så er det en god ide at tage den i munden og lade den ligge mellem tandkød og læber, indtil du kommer til tandlæge.

Dette øger chancen for at tandlægen kan sætte tanden på plads igen. Alternativt kan du opbevare tanden i et glas saltvand. Det handler nemlig om at opbevare tanden et fugtigt sted.

3. tandmyte

Man må ikke bruge mundskyl efter tandbørstning

Det er faktisk korrekt. Mundskyl forringer virkningen af din fluortandpasta, da den fortynder fluoridkoncentrationen i mundhulen.

Derfor bør du i stedet bruge mundskyl midt på dagen mellem dine tandbørstninger. Af samme årsag bør du heller ikke skylle munden, når du har børstet tænder eller spise og drikke en halv time efter tandbørstning.

4. tandmyte

Fluor er giftigt for kroppen

Dette er ikke korrekt. Den seneste tids opmærksomhed omkring fluorstoffer (også kaldet PFAS) har forvirret mange. Hvordan kan fluorstoffer være skadelige og samtidigt være i tandpasta? Svaret er, at fluorstofferne der blandt andet findes i imprægneringsmiddel og skum til brandslukning ikke er de samme som fluorid, som findes i din tandpasta.

Derfor kan du trygt bruge tandpasta som du plejer. Fluor beskytter dine tænder for karies og er dermed med til at modvirke huller i tænderne- alligevel anbefales det ikke at indtage fluor i store mængder, hvorfor du bør spytte tandpastaen ud, når du har børstet tænder.

5. tandmyte

Tyggegummi slider på kæben

Overraskende nok er dette sandt! Hvis man tygger tyggegummi meget ofte, kan det slide på kæbeknoglen.
Det kræver dog, at du tygger tyggegummi flere timer dagligt.

{{infoWindowItem.city}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
Zoom med fingrene på kortet
Find nærmeste klinik