Kommer dine børn ofte nok til tandlæge?

I Danmark får alle børn og unge tilbudt gratis tandpleje hos den kommunale børne- og ungdomstandpleje indtil de fylder 21 år. Men lange ventetider hos børnetandplejen får forældre til at række ud til private tandlæger.
Hos tandlægen.dk Hundige Strandvej genkender man forældrenes ønske om overflytning fra den kommunale tandpleje til det private. Overflytningen sker hovedsageligt fordi forældrene oplever, at der går for lang tid mellem børnenes forebyggende tandtjek. Tandlæge Charlotte Happel forstår forældrenes bekymringer, eftersom de lange ventetider kan have konsekvenser for børnenes tandsundhed.

Vi oplever desværre, at der er cariesangreb som ikke er behandlet i tide, da der går for lang tid mellem tandlægebesøgene,” erkender Charlotte Happel.

Fra d. 1. januar 2018 blev der genindført fritvalgsordning for børn og unge under 16 år. Det betyder, at alle under 16 år kan behandles hos en privatpraktiserende tandlæge mod en egenbetaling på 35%. Patienten skal selv oplyse kommunen herom inden behandlingens start**.

Øget pres på den kommunale børnetandpleje

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forebyggende tandtjek hos børn og unge skal foregå med intervaller på 12 til 24 måneder. En spørgerunde foretaget af DR viser, at flere kommuner ikke kan overholde sundhedsstyrelsens anbefalinger*. Hos tandlægen.dk Hundige Strandvej er man dog ikke i tvivl om, at børnetandplejen gør deres bedste.

Børnetandplejen gør det så godt de kan, men det tyder på, at der er et øget pres på børnetandplejen – der mangler simpelthen flere hænder“, konstaterer Charlotte Happel.

Få tandlægens bedste råd til god tandsundhed

Hvis du oplever længere ventetid hos den kommunale børnetandpleje, har tandlæge Charlotte Happel samlet sine bedste tips til, hvordan man sikrer en god tandsundhed hos sine børn og unge:

  • Lad børnene børste tænderne selv, men børst altid efter – både morgen og aften.
  • Begræns eller undgå kiks og figenstænger, da de klistrer til tænderne.
  • Undgå sukker- og syreholdige drikkevarer.
  • Brug tandpasta med fluorid. Læs mere om, hvad du bør prioritere, når du vælger tandpasta, her.
  • Husk, at man ikke er en tarvelig forælder, hvis man tvinger sine børn til at børste tænder – man er kun tarvelig, hvis man lader være.

*Bemærk, at nogle kommuner giver karantæne fra det offentlige tilbud, hvis man vælger en privat tandlæge.

*https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-tandlaeger/til-patienter/priser-og-tilskudsmuligheder/tilskud-til-tandpleje/boern-og-unge-under-18-aar/boern-og-unge-under-18-aar/

*Flere kommuner kan ikke overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer for tandtjek | Indland | DR

{{infoWindowItem.city}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
Zoom med fingrene på kortet
Find nærmeste klinik