Blogindlæg

Kirurgisk behandling af parodontitis (paradentose)

Kirurgisk behandling af parodontitis (paradentose)

Paradentose er en alvorlig tandsygdom, der påvirker støttevævene omkring tænderne. Når paradentose når et fremskredent stadie, kan det kræve et kirurgisk indgreb for at forhindre yderligere skade og for at kunne bevare tænderne længst muligt. Bliv klogere på, hvad kirurgisk behandling af paradentose indebærer.

Hvad er paradentose?

Paradentose, som egentlig hedder parodontitis, er en infektion i støttevævene omkring tænder. Infektionen medfører tab af knoglemasse. Hvis tilstanden ikke behandles, kan det resultere i løse tænder eller i værste fald tandtab. Derudover er det videnskabeligt bevist, at ubehandlet paradentose kan føre til eller forværre sygdomme som diabetes, gigtsygdomme, hjerte-kar-sygdomme med flere.

Paradentose udvikler sig ofte som en følge af ubehandlet tandkødsbetændelse (gingivitis).

Paradontose behandling
Paradontose

Hvornår er kirurgi nødvendig?

I mange tilfælde kan paradentose behandles med ikke-kirurgiske metoder, såsom ved at der opretholdes optimal mundhygiene og udføres tandrensning, hvor tændernes rødder også renses (tandrodsrens). Men når sygdommen er fremskreden med betydelig skade på tandkød og knoglevæv, kan kirurgisk behandling være nødvendig. Tandlægen vil typisk anbefale kirurgi, når der er vedvarende betændelse. Det gælder, når der er:

  • dybe tandkødslommer, som forhindrer effektiv renholdelse.
  • tandkødet ikke bliver sundt efter ikke-kirurgisk behandling.
  • knogletab, som kræver genopbygning.

Typer af kirurgisk behandling

Der findes flere forskellige kirurgiske metoder til behandling af parodontitis, afhængigt af sygdommens alvor og patientens individuelle behov.

Tandkødslommeoperation (lapkirurgi)

Operationen udføres for at reducere dybe tandkødslommer, hvor bakterier kan samle sig. Tandlægen lægger tandkødet til side for at fjerne plak og tandsten fra rødderne, hvorefter tandkødet sys tættere til tanden for at mindske lommens dybde og gøre det nemmere at holde området rent fremover.

Vævsregenerering og knogletransplantation

Denne teknik bruges til at stimulere genvækst af patientens egen knogle og støttevæv, der er blevet ødelagt af paradentose. Under operationen ilægges vækstfaktorer med eller uden knogle, hvilket stimulerer helingen af støttevævene til tanden.

Hvis paradentosen har forårsaget stort knogletab, kan en knogletransplantation være nødvendig for at genopbygge den mistede knoglemasse. Her han tandkirurgen bruge patientens egen knogle eller kunstig knogle. Målet er at stabilisere tanden og forbedre knoglens evne til at støtte tanden.

Blødt vævstransplantation

Hvis tandkødet har trukket sig tilbage som følge af paradentose, kan en transplantation af blødt væv være nødvendig. Her kan der tages væv fra ganen eller bruges specielle kunstige membraner, som kan sys fast på det område, hvor tandkødet er trukket tilbage, for at dække den blotlagte tandrod og beskytte mod yderligere skade.

Få mere info

Hvad kan man forvente efter operationen?

Efter en kirurgisk behandling kan der være let hævelse, ømhed og blødning i tandkødet, hvilket er ganske normalt. Smertestillende medicin kan være nødvendig. Patienten vil ofte blive bedt om at følge specifikke anvisninger for at sikre korrekt heling. Det kan være:

  • at spise blød mad de første dage efter operationen.
  • at bruge antibakterielt mundskyl for at reducere risikoen for infektion.
  • komme til et opfølgende besøg hos tandlægen, som så kan vurdere helingsprocessen.

Det er vigtigt at følge tandlægens instruktioner nøje og deltage i regelmæssige kontroller for at sikre, at sygdommen ikke vender tilbage.

Paradentose behandling

Kirurgi eller ej?

Kirurgisk behandling af paradentose kan være en effektiv måde at håndtere komplicerede tilfælde af sygdommen og forhindre yderligere skade på tænder og knogler. Hvis du oplever symptomer på paradentose, fx hyppig dårlig ånde, løse tænder eller tilbagetrukket tandkød, er det vigtigt, at du søger tandlægehjælp så tidligt som muligt. Tidlig diagnosticering og behandling kan mindske behovet for kirurgi og bevare dit smil sundt i mange år fremover.

Hvis du har spørgsmål om kirurgisk behandling af paradentose eller ønsker at vide, om kirurgi er det rette for dig, så kontakt din tandlæge for at få en personlig vurdering.

Læs mere om parodontalkirurgi og behandlingsmuligheder:

https://www.tandlaegeforeningen.dk/

Få yderligere information om kirurgisk behandling af tandkødssygdomme:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/gum-surgery/about/pac-20385000

Forfatter

Dette blogindlæg er skrevet af:

Therese Zilmer

Therese Zilmer

Kommunikation & Content Manager
Morten Grauballe

Morten Grauballe

Tandlæge

Læs vores andre blogindlæg