Blogindlæg
Hvad gør sukker ved dine tænder?
Regelmæssige tandlægebesøg er nødvendige- især hvis du har en sød tand. Find en klinik nær dig.
Tilfredse patienter
Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot
Din lokale tandlæge
landsdækkende kæde - lokalt forankret
Alle tandbehandlinger hos en kæde
Også de komplicerede operationer
Vores hjerte banker for din tandsundhed
Hos os er kvalitet og tryghed i fokus
Pas på dine tænder
Siden barndommen har vi lært, at sukker er tændernes værste fjende. Det til trods er danskerne det folkefærd i verden, der køber mest slik*. Men hvad gør sukker egentlig ved dine tænder, og hvordan passer du bedst på dem, når du har spist søde sager? Læs mere i blogpostet her.
Sukker øger risikoen for huller
Sukker øger risikoen for at udvikle huller i tænderne. Årsagen til dette er, at bakterierne på dine tænder lever af sukker. De omdanner så sukkeret til en syre, der kan lave huller i tænderne.
De velkendte syndere er slik, kage og sodavand. Men vidste du, at eksempelvis frugt og mælk også indeholder sukker?
De fødevarer som klistrer sig fast til tænderne som f.eks. karameller, tørret frugt og myslibarer, er de værste. Risikoen for at udvikle et hul øges nemlig jo længere tid sukkeret er i munden.
Hyppigheden har også noget at sige i forhold til risikoen for at få huller. Bakterierne bliver nemlig dygtigere til at lave hullerne, hvis du ofte spiser sukker. Dertil kommer, at der kommer flere af bakterierne.
Hvordan mindsker du risikoen for at få huller?
Det nemme svar er naturligvis at undgå sukker. Men i virkeligheden kan man sagtens nyde søde sager en gang imellem og stadig passe godt på sine tænder.
Hvis du følger nedenstående tips, kan du mindske din risiko for at udvikle huller i tænderne:
- Børst tænder regelmæssigt og gerne før du spiser sukkerholdige fødevarer, da der ikke går hul i en ren tand
- Sodavand er en af de værste syndere. Undgå det om muligt ellers, og hvis du drikker det, så brug et sugerør
- Sørg for at have en sund mundhygiejne med regelmæssige tandlægebesøg
*Kilder: Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet
Forfatter
Dette blogindlæg er skrevet af: