Blogindlæg

Din tandsundhed påvirker hele din krop

Problemer med tænder og tandkød kan gøre dig alvorligt syg i resten af kroppen.

tandsundhed
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Problemer med tænder og tandkød kan gøre dig alvorligt syg i resten af kroppen.

”Jeg føler, at jeg får frisket min mund op efter en kort gang tandbørstning. Og ellers supplerer jeg bare med en pebermyntetablet eller et stykke tyggegummi.”

Eller

”Jeg har andre og mere spændende ting at bruge penge på end at gå til tandlæge. Desuden har jeg ikke ondt i tænderne, så hvorfor skulle jeg bruge tid og penge på et eftersyn eller en tandrensning, når alt lader til at være okay?” Sådan er der formentlig mange, der tænker.

Problemet er imidlertid, at nedprioriterer man sin tandsundhed, risikerer man alvorlige tandproblemer senere og oveni en lang række sygdomme i resten af kroppen. Tandkødet er i den forbindelse det vigtigste at passe på, for mens man ikke mærker følger for resten af kroppen ved eksempelvis en skæv tand eller et par mælketænder for meget i munden, er forholdet straks mere alvorligt, hvis det handler om blødende tandkød eller decideret paradentose. Læs mere her.

Parodentose er en alvorlig og behandlingskrævende betændelsestilstand i tandkødet og i knoglen omkring tænder. Betændelsen skyldes bakterier og er som oftest forårsaget af, at tænder og tandkød ikke er blevet rengjort tilstrækkeligt. Og har man først fået paradentose, risikerer man en lang række følgevirkninger. For eksempel er det videnskabeligt påvist, at paradentose kan give et forhøjet blodsukkerniveau, som kan være en medvirkende årsag til udvikling af prædiabetes, type 2-diabetes og/eller svangerskabsdiabetes. Ydermere kan diabetes forværres af paradentose.

paradentose

Dyrt at droppe tandrensningerne

Tandkødsproblemer(paradentose) kædes af videnskabsfolk også sammen med en forøget risiko for en lang række sygdomme ud over de nævnte, bl.a. demens, forhøjet blodtryk, slagtilfælde, hjerneblødninger, impotens, for tidlig fødsel og demens. Det er altså en stor risiko, man løber, hvis man nedprioriterer sin tandsundhed. Det gælder kort sagt om at få børstet tænder ordentligt, bruge tandtråd/mellemrumsbørster og få foretaget tandrensninger og eftersyn hos sin tandlæge eller tandplejer. Læs mere her.

Morten Grauballe, tandlæge hos tandlægen.dk i, ph.d., har forsket i sammenhængen mellem paradentose og sygdomme andre steder i kroppen, og særligt diabetes. I sin forskning og på sin klinik ser han mange eksempler på, at en patient har udviklet en lidelse eller sygdom andetsteds i kroppen, fordi sundhedstilstanden i munden ikke var optimal. – Det kan dog også være den anden vej rundt – at man får problemer med tænder og tandkød, fordi man eksempelvis indtager medicin, der giver mundtørhed, eller har en anden betændelsestilstand i kroppen. Denne betændelsestilstand kan så brede sig til resten af kroppen – og til munden. Og ligeså den anden vej rundt, forklarer Morten Grauballe. Læs mere her.

Ekspertens gode råd

Hvis man ikke har tandpine, er det så ikke fint nok, at man sparer sin tid og sine penge og dropper tandrensningerne hos sin tandlæge eller tandplejer?
– Da man oftest ikke mærker paradentose, før det er blevet meget slemt, kan man desværre ikke bruge dette argument. Det er langt bedre at holde tænderne ved lige med regelmæssige eftersyn og tandrensninger. I øvrigt er det også billigere og langt sundere.

Får man diabetes, fordi man har tandproblemer – eller er det omvendt?
– Man får ikke diabetes af tandproblemer, men en betændelsestilstand omkring tænderne påvirker sukkerbalancen i kroppen, hvilket forværrer den diabetiske sygdom. Patienter med diabetes har forøget risiko for at udvikle paradentose. Det skyldes, at diabetes har en negativ indflydelse på, hvor god kroppen (mundhulen) er til at modstå betændelse.

Hvilke andre sygdomme risikerer man at få, hvis man ikke lige får prioriteret sin tandsundhed?
– Vi ved, at der er en sammenhæng mellem antallet af mistede tænder og en reduceret livslængde. Tandklinikkerne har et stort potentiale til at styrke den almene sundhed. Tandlægeklinikken er et enestående sted inden for sundhedsvæsnet. Her kommer patienter uden at vide, at de har sygdom, dvs., at vi kan være med til at opspore sygdomme, før de giver symptomer. Hvis patienter ved screening har anlæg til almensygdom, henvises til egen læge, som laver den endelige diagnostik. Herved kan sygdomme behandles tidligere, og risikoen for komplikationer nedsættes.

tandsundhed

5 TIPS TIL AT STYRKE DINE TÆNDERS – OG DIN KROPS – SUNDHED

1. Børst tænder to gange
Børst dine tænder to gange om dagen i 2-3 min. To grundige tandbørstninger sikrer, at du får fjernet plak og bakterier og forebygger huller og tandkødsbetændelse.

2. Brug tandtråd eller mellemrumsbørster
Brug tandtråd eller mellemrumsbørster for at fjerne madrester og plak mellem tænderne, der hvor tandbørsten ikke kan nå. Det forebygger tandkødsbetændelse og caries og er næsten lige så vigtig en rutine som selve tandbørstningen. En tand har fem flader, og tandbørsten kan nu engang kun rengøre de tre, så tandtråden eller mellemrums børsten skal i spil. Hver dag.

3. Prioritér tandlægebesøget
Overhold dine undersøgelser og kontrolbesøg hos tandlægen/tandplejeren. Jo tidligere du opdager evt. tandproblemer, jo større er din sandsynlighed for at undgå mere alvorlige problemer og lidelser som hjertekarsygdomme, diabetes og mundhulekræft.

4. Skær ned på sukker
Begræns mængden af søde sager og sukkerholdig kost, der giver grobund for bakterier, plak og tandsten. Hvis du endelig vil spise noget sukkerholdigt, så spis hellere én pose slik én gang om ugen end lidt slik hver dag. På den måde minimerer du det tidsrum, hvor dine tænder er udsat for sukker.

5. Drik vand
Væn dig til at slukke tørsten i vand, og undgå eller begræns indtag af juice, sodavand, energidrikke og saftevand – særligt uden for måltiderne. Det gælder også de sukkerfri af slagsen, som typisk indeholder en stor mængde syre.

The 8 best practices for healthy teeth and gums 
Børster du dine tænder korrekt? Læs tandlægens guide her

Forfatter

Dette blogindlæg er skrevet af:

Therese Zilmer

Therese Zilmer

Kommunikation & Content Manager
Morten Grauballe

Morten Grauballe

Tandlæge, Lyngby Implantatcenter

Læs vores andre blogindlæg