Symptomer

Tandpine

Lider du af tandpine? Bestil en tid i dag og bliv smertefri!

Tandpine
Tilfredse patienter

Tilfredse patienter

Vi har 4.9 stjerner på Trustpilot

Lokal tandlæge

Din lokale tandlæge

landsdækkende kæde - lokalt forankret

alle tandbehandlinger

Alle tandbehandlinger hos en kæde

Også de komplicerede operationer

tandsundhed

Vores hjerte banker for din tandsundhed

Hos os er kvalitet og tryghed i fokus

Årsager til tandpine

Der kan være mange årsager til, at man får tandpine eller at tænderne føles ømme, følsomme eller dunker. Den mest almindelige årsag til at man at man pludselig har ondt i tænderne, er et hul i tanden, der er nået ind til nerven. I dette tilfælde føles tandpinen jagende og konstant eller kommer og går i bølger.

Når du har ondt i tænderne skyldes det oftest en tandsygdom eller en skade, som din tandlæge kan gøre noget ved. Dunker din tand, eller føler du ømhed eller tandsmerter, er det derfor vigtigt at blive behandlet hurtigst muligt.

Ondt i tænderne og kæben
Smerter i kæben kan i nogle tilfælde skyldes en eller problemer med bidfunktion.

Hvis tandlægen udelukker disse årsager kan smerterne i tænder og kæbe muligvis skyldes kæbehulebetændelse. Her vil det være nødvendigt at besøge en øre næse hals specialist.

tandpine

Det gør ondt i tænderne, når jeg tygger

De mest almindelige årsager til denne type tandpine er:

 • Et hul i tanden, så maden presses op mod den blottede nerve
 • Tanden er knækket, og der sidder et stykke løst tand i tandkødet
 • Træthedsbrud i tanden – en såkaldt infraktion, som skyldes slid i tanden. Hvis tanden tidligere har været behandlet, er den ofte mere udsat. Den tandpine man mærker er ofte en ømhed ved tryk, eller når man tygger på noget hårdt.
 • Isninger i tænderne, der skyldes tynd tandemalje. Det kan enten være et forbigående problem eller kronisk.
 • Betændelse i tandkødet rundt om tanden.
 • En ny fyldning er for høj, hvilket giver tyggeproblemer og tandsmerter.
 • En visdomstand i overkæben der trykker ned på tandkødet omkring visdomstanden i underkæben.
 • Ondt i en tand, fordi man har bidt i noget hårdt og får en forstuvet tand.
 • Ondt i tænderne i forbindelse med forkølelse og bihulebetændelse.

Tandpine på grund af ømt eller hævet tandkød

De mest almindelige årsager:

 • Betændelse i en død tand har bredt sig til rodspidsen.
 • Dybe tandkødslommer, hvor bakterier er lukket inde giver anledning til hævelse i tandkødet og måske begyndende paradentose.
 • Betændelse omkring en visdomstand, der ikke helt er frembrudt.
 • En betændt tandbyld, hvor ømheden kan føles dunkende.

Der kan være mange andre grunde til tandpine og ømhed. Eksempelvis kan ondt i kæben skyldes forkert bidstilling eller en visdomstand, der ligger forkert.

Vil du være fri for tandpine? Hos tandlægen.dk har vi stor erfaring med alle typer af behandlinger. 

Smerter i tænderne, der kommer og går

Tandpine der kommer og går vil ofte skyldes et hul i en tand. Hvis du oplever denne type tandpine bør du kontakte din tandlæge med henblik på en nærmere undersøgelse.

Tandpine og hovedpine

Hovedpine forårsaget af tandpine kan skyldes betændelse i en tandrod eller en rodspids. Tændernes rødder er nemlig knyttet til hele kraniet og kan derfor kan betændelse resultere i hovedpine. Du vil dog i dette tilfælde også opleve tandpine.

tandpine

Tandpine om natten

Oplever du at have tandpine om natten? Det kan der være flere årsager til. Uanset årsagen er tandpine om natten ubehagelig, da det udover at gøre ondt også frarøver dig din nattesøvn. Det første du kan gøre, hvis du har tandsmerter om natten er, at tage noget smertestillende håndkøbsmedicin. Hvis smerterne er meget voldsomme og du ikke kan vente til din tandlæge åbner, kan det være nødvendigt at kontakte en vagttandlæge.

Årsager til tandpine om natten

Tandpine om natten kan skyldes, at du skærer tænder, mens du sover. Dette kan skade dine tænders emalje.

Læs mere om behandling af tandskæren her.

Tandpinen kan også skyldes betændelse i en eller flere tænder. Ved betændelse kan det være nødvendigt med en fyldning eller en rodbehandling.

En tandlæge vil kunne hjælpe med at afklare, hvad din tandpine skyldes. Find din nærmeste klinik her.

Smertestillende medicin mod tandpine

Mens du venter på at komme til tandlægen eller efter en behandling kan smertestillende medicin i håndkøb hjælpe med at dulme tandpine. Hvilket smertestillende medicin der er bedst til den tandpine, du har kan være individuelt, men som tommelfingerregel anbefaler vi at voksne tager en ibuprofen (200mg) sammen med 2 Panodil 3 gange dagligt.

Penicillin mod tandpine

Penicillin mod tandpine
I nogle tilfælde ved tandlægen udskrive penicillin eller anden antibiotika. Dette kan være efter en operation eller, hvis du har haft betændelse i en tand.

Morfin mod tandpine

Morfin mod tandpine
Her er jeg på udebane- kan tandlægen hjælpe med lidt tekst om hvornår man ordinerer morfin, tramadol, dolol og tradolan mod tandpine. Vi anbefaler, at du rådfører dig med en tandlæge, inden du anvender håndkøbsmedicin mod tandpine

Klorhexidin mod tandpine

Klorhexidin mod tandpine
Mundskyl med klorhexidin kan i nogle tilfælde bidrage til at dulme en tandpine. Det vil oftest være i tilfælde, hvor du har rødme, hævelse eller betændelse.

Ondt i tænderne ved sygdom

Tandpine kan nogle gange skyldes en helt anden sygdom. Tandpinen er dermed ikke et symptom på en tandsygdom men tegn på, at man har andre helbredsproblemer. Det er eksempelvis ikke unormalt at få ondt i tænderne ved en simpel forkølelse, hvor man også oplever feber og ørepine.

En forkølelse eller influenza kan også i nogle tilfælde udvikle sig til en bihulebetændelse eller kæbehulebetændelse, som kan forårsage en trykken i kæben og give muskelspændinger i nakke og hoved. Man kan dermed opleve hovedpine, ørepine og ondt i tænderne eller kæben.

Hvis du mistænker, at du har bihulebetændelse eller kæbehulebetændelse, anbefaler vi, at du kontakter din læge.

Tandpine og feber
Hvis du oplever feber og tandpine kan det skyldes en betændelse, der kræver at du bliver tilset af en tandlæge hurtigst muligt.

Ondt i tandkød og tænder

Hvis du har ondt i tænder og tandkød kan årsagerne være mange. Ømme tænder og tandkød kan både skyldes madrester som eksemplvis en flage fra en popkornskerne eller lignenede, der sidder fast og generer. Det kan også skyldes tandkødsbetændelse.

Hvis smerten ikke aftager af sig selv bør du kontakte en tandlæge, som kan hjælpe med at afdække, hvorfor du har ondt i tænder og tandkød.

Q&A: Husråd mod tandpine

Koldt vand mod tandpine virker ikke nødvendigvis. Men et koldt omslag kan hjælpe med at dulme smerter og eventuel hævelse. Brug eventuelt en pose frostgrønt med et viskestykke til at lægge på din kind, der hvor du har tandpine.

Ja, håndkøbsmedicin vil ofte kunne dulme tandpine. Læs mere om vores anbefalinger. Håndkøbsmedicin vil dog ikke kunne fjerne årsagen til din tandpine. Derfor bør du kontakte din tandlæge.

Ingefær indeholder stoffet gingerol, som kan have en antiinflamatorisk og smertestillende virkning. Du kan derfor godt forsøge dig med presset ingefær, mens du venter på at komme til tandlæge.

Her kan vi svare ja. Når hvidløg presses frigives stoffet alliin, som kan medvirke til at dæmpe tandpine. Igen er der dog tale om en midlertidig lindring. Hvidløg vil heller ikke fjerne årsagen til din tandpine. Her er du nødt til at kontakte din tandlæge.

Nogle typer nellikeolie kan lindre tandpine, da nellike kan have en en antiinflammatorisk og beroligende effekt. Det er dog vigtigt, at vælge den rigtige type nellikeolie. Derfor bør du rådføre dig med din tandlæge. Brugen af nellikeolie kan ikke fjerne årsagen til din tandpine men blot lindre indtil du kan komme til tandlæge.