Vis dine tænder, og vi skal sige, hvor i landet du bor, eller hvor mange penge du har. Sådan forholder det sig desværre mange steder i Danmark. Heldigvis prøver nogle klinikker at skabe mere lighed inden for tandsundhedsområdet
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde præsenterede i sommeren 2024 Sundhedsstrukturkommissionens model til, hvordan vi opnår lighed i sundhed på tværs af landet. Tandsundhed var desværre ikke med i forslagene. Tandsundhed er ellers et område med stor ulighed – selv i et land som Danmark, der på andre områder faktisk har en høj grad af lighed inden for sundhedsområdet, når man sammenligner med andre lande. Princippet om lige adgang til sundhedsydelser gælder blot ikke inden for voksentandplejen, hvor det ofte er patientens økonomiske formåen, der afgør, om han eller hun har mulighed for at få den bedst mulige behandling.
Ulighederne inden for tandsundhed er dels sygdomsbetinget, dels baseret på økonomi. Den første ulighed ses hos patienter med tandproblemer forårsaget af mundtørhed som bivirkning til medicin. Den økonomiske ulighed ses eksempelvis hos dårligt stillede pensionister eller hos lønmodtagere med lavindkomst.
På trods af at tandlægen.dk er en kæde, som drives ud fra et ønske om at drive rentabel forretning, har vi ikke kun klinikker, de steder i landet hvor pengene er flest. Vi har nemlig et ønske om, at alle skal have lige mulighed for at komme til tandlægen – og at det i hvert fald ikke skal være besvær eller udgifter med at komme til og fra klinikken, som afholder danskerne fra at gå til tandlægen.
Men hvordan opleves uligheden på de klinikker, som måske ikke ligefrem har de rigeste patienter i landet?
Bliv klogere på, hvilken indsats klinikkerne yder for at mindske uligheden for deres sårbare patienter.