Social ansvarlighed

De enkelte klinikker i kæden beslutter, hvilke projekter, de vil støtte med henblik på at udvise Social Ansvarlighed.

Det er tandlægen.dk Lyngby Svanen et eksemplarisk eksempel på.
Tandlæge og klinikleder i tandlægen.dk Lyngby Svanen, Per Bjørndal, har været på Filippinerne for at udføre humanitær tandpleje for fattige børn og unge 6 gange. 2 gange har han haft klinikkens personale med.

Senest var klinikken afsted i januar 2019 i en uge, hvor de besøgte en skole på Mactan Island med 1.800 børn, der ligger ved Cebu City på Filippinerne. Det var første gang, børnene havde besøg af en tandlæge.
På den uge behandlede de 540 børn og unge for tandsmerter fra morgen til aften.
Det blev til 841 tandudtrækninger, 200 fyldninger og udførelse af utallige hygiejneinstruktioner.

Vores arbejde på Filippinerne er mit hjertebarn. Den oplevelse at komme ned og kunne se, hvilket behov, der var, og hvilken hjælp, man kunne give, var enormt stort. Det er en af mine top 5 oplevelser i mit liv”. – Per Bjørndal, klinikleder og tandlæge.


Til trods for de skræmmende tal var børnene meget taknemlige for klinikkens indsats. De lever til dagligt et liv, som de færreste af os kan forestille os i slum og fattigdom.
Der er ikke kendskab til tandbørstning og tandsundhed. Børn og unge lever dagligt med tandsmerter, da de ikke har råd til behandling.

På Filippinerne har hele 30% af børn så mange tandsmerter, at det afholder dem fra at gå i skole.
Klinikkens arbejde kan medvirke til at børn og unge får muligheden tilbage for at komme i skole, uddanne sig og få et bedre liv væk fra fattigdommen.

Når børn ikke går i skole på grund af tandsmerter

Ved projektets opstart blev 630 børn på skolen på Mactan Island registreret, for at se, hvordan deres tandsundhed så ud.
Frem mod 2023 er målet, at alle 1.800 børn på skolen skal blive tilset af en tandlæge.

De skal indgå i et dagligt tandbørsteprogram, og alle forældre og lærere skal instrueres i vigtigheden af tandsundhed og nedbringelse af sukker. Efter to år, vil børnene igen blive registreret. Herefter vil der blive udarbejdet et scientific paper.

Teeth4life bliver bl.a. sponseret af Colgate med tandbørster og tandpasta til i alt 6.000 personer i de to år, projektet er sat til at vare.
Grundet Covid-19 kan teamet på nuværende tidspunkt ikke besøge Filippinerne. Men så snart verden åbner op, skal de afsted igen.

Læs vores artikel i Tandlægebladet om tandlægen.dk Lyngby Svanens humanitære tandplejearbejde på Filippinerne her

Fakta

’Teeth4life’ i 2020

Tandlæge og klinikleder Per Bjørndal og projektleder Charlotte Juul startede projektet ’Teeth4life’ i 2020.

Formålet er at give filippinske børn et liv ud af smerter og væk fra fattigdommen