Min tand er revnet

Revner i tænderne kan sammenlignes med de revner, der også kan opstå i porcelæn af slid og tryk. Revner i tanden kaldes også infraktioner og kommer på grund af belastning.

Hvad er revner i tænderne?

Revner, også kaldet infraktioner, kan være synlige, uden at det betyder noget for styrken af af tanden.  Hvis du ser nærmere på fortænderne, vil du ofte kunne se små revner i emaljen på tanden.

Hvorfor kommer revnerne i tænderne?

Infraktioner kommer på grund af belastning, og derfor er kindtænderne de mest udsatte.
Store fyldninger i tænderne er også en medvirkende årsag. Og skærer du tænder eller presser du tænderne hårdt sammen, er der også en risiko for, at du kan få infraktioner, der giver symptomer fx smerte eller isninger i tænderne.

Hvordan mærker man revner i tænder?

Du mærker revnerne i tænderne ved, at du ikke rigtigt kan tygge med tanden. Rammer du fx en hård kerne, kan det gøre ondt i tanden. Tanden er desuden ofte kuldefølsom, det vil sige, du oplever isninger i tanden.

Behandling og sværhedsgrader af revner i tanden.

  • Revner, som ikke giver symptomer, kræver ingen behandling.
  • Har du revener i tanden, som gør, at du er følsom overfor kulde og har lette smerter, når du tygger, så skal du søge tandlæge. Tandlægen vil beslibe den pågældende eller modstående tand, så de ikke rammer så hårdt sammen. Det forebygger, at revnen udvikler sig til næste stadie.
  • Hvis revnen i tanden gør dig stærkt kuldefølsom, og du ikke kan tygge med den og derfor typisk tygger i den anden side, skal tanden aflastes, og tandlægen vil forsøge med en plastfyldning eller krone på tanden. Plasten limer revnen sammen, og kronen låser revnen helt fast.
  • Hvis revnen er så stor, at nerven i tanden er blevet så irriteret, skal du rodbehandles. Herefter laver tandlægen en plastfyldning eller en krone.
  • Hvis revnen er så voldsom, at tanden er flækket helt, så skal tandlægen fjerne tanden.