Smertefri tandbehandling

Smertefri tandbehandling er meget efterspurgt, fordi så mange danskere lider af tandlægeskræk. Tandlægeskræk kan skyldes en tidligere ubehagelig oplevelse, angst for nåle eller noget helt tredje. Men moderne tandpleje er tæt på smertefri. Smertegrænser er forskellige, men ved at være åben om dine følelses og behov, kan vi gøre alt for, at din behandling ikke gør ondt eller er ubehagelig. Der er mange måder at imødegå angsten på, så du i højere grad føler dig tryg og oplever behandlingen nænsom og blid.

Smertefri tandbehandling kræver åbenhed

Tandlægeskræk er ikke noget at være flov over. Vi møder dagligt andre, der  ligesom dig efterspørger smertefri tandbehandling. Første skridt på vejen til at opnå en god og tryg oplevelse hos tandlægen er at fortælle om din angst og nervøsitet. Vær åben overfor personalet om, hvordan du har det og eventuelt baggrunden for din angst. Når personalet kender til din angst, ved de, hvordan de skal håndtere din behandling, og de tager sig den tid, der skal til, så du oplever en omsorg og en imødekommenhed, der kan skabe tillid hos dig og en tro på, at det nok skal gå.

Derudover er der en række ting, både du og tandlægen kan gøre for , så du oplever din behandling smertefri og uden ubehag.

tandlægeskræk

Ca. 4% af Danmarks voksne befolkning lider af tandlægeskræk i så udtalt grad, at de slet ikke går til tandlæge (odontofobi), mens 6 % udsætter behandlingsaftaler med sporadisk tandlægebesøg - dvs. 10% er ekstremt bange. Andre 30% har mildere former for tandlægeskræk.

Kilde: Aarhus Universitet
Læs mere: www.au.dk

Musik og vejrtrækning

Hvis du slapper af ved musik, så prøv eventuelt at lytte til musik på din telefon, mens du er i behandling. Brug gerne nogle afslappende vejrtrækningsøvelser, hvor du får luften helt ned i maven, så kroppen slapper helt af.

 

Udhvilet og afstresset

Det er også vigtigt, at du møder udhvilet og afstresset op. Det er ikke hensigtsmæssigt at komme hastende fra job eller have en aftale lige efter. Er du nervøs, så sørg for at sætte god tid af, så du også selv er med til at skabe en rolig atmosfære.

 

Tal behandlingen grundigt igennem

Sørg for at have klare aftaler med din tandlæge om, hvad der skal laves ved hver konsultation. Og er du i tvivl om noget, så stil spørgsmål, så du ikke føler dig utryg på grund af manglende indsigt.

Nogen kan have gavn af at have et spejl i hånden og følge med i, hvad tandlægen laver, mens andre slet ikke ønsker se eller vide noget. Vurdér hvad der er bedst for dig og fortæl tandlægen om dit ønske.

 

Sig til, hvis det gør ondt

Hvis du pludselig oplever smerte eller ubehag, så stop behandlingen og tal med tandlægen om, hvad du føler, og hvad tandlægen eventuelt kan gøre for lindre dit ubehag.

 

Smertelindring

Der er mange måder at smertelindre på. Inden behandlingen starter kan du eventuelt tage en beroligende pille. Er du nervøs for nåle og derfor er bange for at blive bedøvet, kan du få påført noget ”tryllesalve”, som virker lokalbedøvende på indstiksstedet.

Det er vigtigt at vide, at netop nåle er noget af det, der har udviklet sig meget gennem tiden, så de i dag er meget tynde og buede, så de i lettere at indføre, end de var tidligere.

 

Smertefri tandbehandling kan opnås ved brug af lattergas, akupunktur og andre afslappende tiltag

Nogle tandlæger tilbyder lattergas til patienter med tandlægeangst. Lattergas virker ved, at du slapper af – bliver lidt ligeglad med det hele. Læs mere om lattergas her.

Der er patienter, der føler, de skal kaste op, når de får instrumenter ind i munden. Her kan akupunktur være en hjælp. Tandlægen sætter fire nåle oppe i hovedbunden forud for behandlingen, så opkastningsreflekserne ikke aktiveres. Læs mere om akupunktur her.

 

 

Endelig er der nogen, der har gavn af at tage en beroligende pille allerede aftenen inden et tandlægebesøg. Så kan man få en god nat søvn uden at ligge og tænke på den forestående behandling.

En gruppe af patienter har så meget tandlægeangst, at behandling under fuld narkose er den eneste løsning. Læs om narkose her.

Omsorgsfuld behandling i tandlægen.dk

Alle ansatte i tandlægen.dk ved, at tryghed og omsorg er altafgørende for at sikre et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem patient og klinik. Derfor er alle klinikker indstillet at på at tage sig god tid til nye patienter, der ikke har været til tandlæge længe på grund af tandlægeskræk.

Fortæl os om din bekymring og din smerte, så ved vi, hvordan vi kan give dig en tryg og god oplevelse.