Visdomstænder fjernet af kirurg

Tandlægen anbefaler ofte, at de bagerste blivende tænder, populært kaldet visdomstænder, skal fjernes.

Af uransagelige grunde er der ofte pladsproblemer for disse tænder. Og desuden er tandkødet omkring visdomstænderne ofte løsere end de øvrige tænder – især i underkæben – og der kommer lettere betændelse og bakterier, som giver problemer.

Endelig kan de anatomiske forhold medføre, at en visdomstand giver den vigtigere tand foran problemer med renholdelse, og dermed kan denne tand blive løs, få parodontose og/eller caries.

Visdomstænderne i overkæben er lettere at fjerne for tandlægen på grund af en blødere knogle. Men nogle gange ligger visdomstanden nede i kæben. eller den ligger på anden vis svært tilgængelig. Det er i disse særlige situationer, at visdomstanden skal fjernes af en tandkirurg.

Underkæbens visdomstænder er ofte helt eller delvist ufrembrudte (retinerede) og indlejret i knoglen. Rødderne er mere krumme end på andre tænder og kræver ofte stor kirurgisk erfaring fra tandkirurgens side. I underkæben findes også en stor nerve, som passerer i kæben under kindtænderne, og som tandkirurgen selvfølgelig må tage hensyn til for ikke at beskadige.

Sådan forløber en kirurgisk fjernelse af visdomstand

Det er nødvendigt at få foretaget røntgenfotografering inden tandlægen kan fjerne visdomstanden kirurgisk. I visse tilfælde er mere avancerede optagelser med panoramarøntgen og tredimensionelle optagelser (Cone Beam CT-scanning) nødvendige for præcist at kunne fastslå tandens beliggenhed i forhold til de omkringliggende strukturer.

Alle patienter bliver lokalbedøvet, men er du meget nervøs eller har direkte angst for indgrebet, anbefaler vi, at du får en beroligende pille en halv time før.

Når bedøvelsen virker, får du et lille snit i tandkøbet, så kirurgen kan komme til at fjerne tanden og tandroden. Hullet lukkes med to til tre sting, og tandkirurgen tager et røntgenbillede til kontrol af indgrebet.
Du kan opleve hævelse i et par dage efter operationen.
Du får noget smertestillende med hjem, så du er smertedækket det efterfølgende døgn.

En uge efter operationen skal du have fjernet stingene – det sker oftest hos din almindelige tandlæge, med mindre du har aftalt andet med kirurgen.
Du kan læse mere om visdomstænder her.

Find nærmeste klinik
{{infoWindowItem.title}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
  • {{item.title}}, {{item.address}}, {{item.zip}} ({{item.distanceText}}) Gå til klinik