
Tandkroner og tandbroer
En tandkrone består af en hætte, der er udformet som en naturlig tand. Tandkronen sættes uden om en dårlig tand for at forstærke den. Man kommer eksempelvis en krone på en tand, hvis den er knækket, revnet eller har været rodbehandlet.
En tandbro består derimod af en række af tandkroner, der erstatter én eller flere mistede tænder. En tandbro består af mindst 3 sammenhængende led. En sådan bro består af 2 naturlige tænder (også kaldet ankerled) og et mellemled. De mest typiske behandlinger med tandboer består af 3 eller 4 led, men man kan faktisk lave broer med op til 14 led, der spænder over hele undermunden eller overmunden.
Tandkroner og tandbroer fremstilles overvejende af porcelæn og tilpasses dine tænders farve og form, så de er så naturtro som muligt.
Tandkrone på en dag
En række klinikker hos tandlægen.dk benytter en ny digital teknik blandt andet fra CEREC og har derfor mulighed for at fremstille tandkroner og tandbroer på blot en time. Derfor er det ofte nok med kun ét besøg hos tandlægen. Klinikker der tilbyder tandkrone på en dag er blandt andet Taastrup, Lyngby Svanen, Kolding, Vejle, Bagsværd, Ringe, Aalborg og Allerød.
Indholdsfortegnelse
- Tandkroner og tandbroer
- Hvorfor får man en tandkrone eller tandbro?
- Hvordan får man en tandkrone eller tandbro?
- Hvad er digital krone- og brobehandling?
- Gør det ondt at få en tandkrone eller tandbro?
- Hvad koster en tandkrone eller tandbro?
- Vejledning – når du lige har fået tandkrone
eller tandbro
Hvordan får man en tandkrone eller tandbro?
Man bygger en tandkrone op ved at tilslibe den naturlige tand og erstatte det bortslebne med et kunstmateriale – typisk porcelæn, metal eller en kombination af disse. Tandkronen kan enten dække hele tanden (kaldet en fuldkrone) eller dele af tanden (kaldet et indlæg eller onlay).
Sådan gør tandlægen:
- Tandlægen starter med en forundersøgelse, hvor det vurderes om tænderne er stærke nok til at bære en krone eller bro.
– Dine gummer og tænder undersøges og der tages røntgenfotos.
- Hvis du skal have en tandbro, undersøger tandlægen desuden, om de tilstødende tænder er stærke nok. Lidt emalje bortslibes på de tilstødende tænder for at skabe plads til tandbroen og så tænderne får den korrekte form.
- Tandlægen tager aftryk af din tand eller tænder – oftest digitalt.
- Hvis ikke klnikken tilbyder krone på en dag, skal du have monteret en midlertidig tandkrone/tandbro, indtil den permanente løsning er klar.
- Når din tandkrone eller tandbro er klar, tilpasses den af tandlægen og fastmonteres med et cementmateriale.
Stifttand
Hvis tanden er rodbehandlet, eller det meste af din naturlige tand mangler, kan det i visse tilfælde være nødvendigt at montere en stift, som den kunstige tandkrone påmonteres.
Tandimplantater
Hvis du har mistet flere tænder kan et alternativ til en tandbro være tandimplantater. De er så naturtro som mulige og føles som naturlige tænder.
Læs mere om tandimplantater her.