
Tandfyldning
Tandfyldning er måden at behandle huller i tænderne. En tandfyldning kan normalt foretages samme dag, hvis man vælger plastfyldninger. Vælges porcelænsfyldninger er to behandlinger normalt nødvendige. Begge materialer er meget stærke og holdbare og kan desuden tilpasses i farven, så de matcher dine naturlige tænder. Der er også forskelle mellem materialerne, og derfor vil din tandlæge kunne vejlede dig i rette valg.
Mange af os går stadig rundt med gamle sølvamalgamfyldninger. Der kan også være kosmetiske grunde til at udskifte de metalfarvede plomber med fyldninger, der virker mere naturtro i farven. Det er sjældent, men nogle mennesker kan desuden blive allergiske over for metallerne i sølvamalgamplomberne.
Hos tandlægen.dk er du altid i gode hænder. Her får du god vejledning og behandling i trygge rammer.
Indholdsfortegnelse
- Tandfyldninger
- Hvornår skal man have en fyldning?
- Hvordan foretages en tandfyldning?
- Hvornår skal en porcelæns
– eller plastfyldning udskiftes? - Hvornår skal en fyldning af sølvamalgam udskiftes?
- Jeg har blottede tandhalse – hjælper en plastfyldning?
- Gør det ondt at få en tandfyldning?
- Hvad koster en tandfyldning?
- Vejledning – når du lige har fået en tandfyldning
Hvornår skal man have en tandfyldning?
Tandfyldning (eller tandplomber) er en behandling mod huller i tænderne.
Symptomer på huller i tænderne:
· Smerte eller tandpine
· Dårlig ånde
· Knækkede tænder
· Misfarvning
Det er ikke altid, at man oplever smerte med huller i tænderne. Smerte opleves dog ofte i forbindelse med, at man spiser eller drikker noget sødt eller syrligt – eller meget varmt eller koldt.
Et hul i en tand kan nogle gange ses med det blotte øje. Det kan vise sig som en mørk plet eller hvide misfarvninger på tanden.
Hvordan foregår en tandfyldning?
En behandling med tandfyldning foregår normalt hurtigt og kan klares samme dag, hvis man vælger plastfyldninger. Vælger man porcelænsfyldninger, skal man ofte vende tilbage til en ekstra behandling. Lokalbedøvelse gør, at behandlingen med tandfyldninger er så smertefri som muligt.
Sådan gør tandlægen:
- Du får lokalbedøvelse
- Bakterieangrebet fjernes med et tandlægebor eller laserlys.
- Hullet i tanden fyldes med plast eller porcelæn, og materialet hærdes
- Fyldningen poleres, så du kan bide sammen uden modstand.

Plast eller porcelæn – hvilken tandfyldning er bedst?
Tandlæger i Danmark bruger ikke længere sølvamalgamfyldninger. Der anvendes enten plast eller porcelæn. Begge materialer er stærke og holdbare. Desuden kan tandfyldninger i disse materialer tilpasses i farven, så de matcher dine øvrige tænder.
Derudover har begge materialer nogle fordele hver især, og valget af materiale til en tandfyldning vil derfor indebære en afvejning. Din tandlæge vil kunne vurdere, hvilket materiale der vil være bedst egnet i din konkrete situation.
Fordele ved plastfyldninger:
- Plast kan bruges til mange andre behandlinger end tandfyldning. Eksempelvis til at reparere revner eller erstatte en flig, der er slået af. Dermed vil en tandfyldning af plast ofte passe i farven til øvrige tandbehandlinger.
- Der skal fjernes mindre tandemalje, hvis man vælger en fyldning af plast frem for porcelæn.
- En plastfyldning kan normalt foretages samme dag hos tandlægen, hvorimod porcelænsfyldninger kan kræve flere besøg.
Fordele ved porcelænsfyldninger:
- Porcelænsfyldninger (eller fuldkeramiske fyldninger) har stor holdbarhed – typisk 10-15 år i modsætning til plastfyldninger, der holder ca. 8-10 år. Selvom plast som materiale har stor bindeevne til den naturlige tand, så holder en porcelænsfyldning som oftest længere og har næsten samme brudstyrke (90%) som en naturlig tand.
- Stor modstandsdygtighed over for misfarvning, hvilket er en fordel, hvis man indtager meget kaffe eller rødvin – eller er ryger.