Røntgen

tandlægen.dk Nordjyllands Implantatcenter

Hos tandlægen.dk bruger vi 3 typer røntgen. Læs mere her.

Små daglige røntgenbilleder (intraoral røntgen)

Røntgenbillederne fås i to størrelser, og er de billeder, som er uundværlige i det daglige tandlægearbejde, idet de hjælper os med almindelig diagnostik.

Nogle af disse optagelser kalder vi bite-wings, som er kontrolbilleder. Det anbefales at tage forebyggende billeder hvert andet år for at diagnostisere caries på de bagerste tænder samt begyndende parodontose. Et bitewing viser både tænderne i overkæben og underkæben på samme billede, men får til gengæld ikke rodspidserne med på billedet.
Sygesikringen danmark yder tilskud til disse røntgenbilleder taget i forbindelse med en af de regelmæssige undersøgelser.

Panoramarøntgen

Panoramarøntgen er, som navnet antyder, et komplet overblik af underansigtet, hvor alle tænder, hele kæben og kæbeled kan ses. Panoramarøntgen er en god teknik, når tandlægen har brug for et overblik. Skarpheden er dog lidt ringere end på de små intraorale billeder.

Næsten alle klinikker tager i dag digitale billeder, som lægges ind i den elektroniske journal. Skarpheden og kontrasterne kan ses på skærmen, de kan forstørres op og sendes som en vedhæftet fil i en mail. Den digitale teknik betyder desuden en mindre røntgendosis end med de gammeldags optagelser, men for at begrænse stråledosis mest muligt, skal man stadig ikke tage flere billeder end nødvendigt for den enkelte problemstilling.

CBCT Cone Beam scanning

De to førstnævnte optagelser er todimensionelle gengivelser af en tredimensional virkelighed. Tolkningen af disse billeder er derfor indikativ og en hjælp til en diagnostik, men giver ikke altid det fulde svar på en problemstilling og skal derfor sammenholdes med en klinisk vurdering.

I de senere år har enkelte større klinikker over hele landet fået nogle små modeller af de såkaldte CT- scannere, som vi kender fra hospitalerne – kaldet Cone Beam CT-scannere. Her kan vi se tredimensionelle gengivelser af kæber, kæbeled og tænder og få en meget mere præcis beskrivelse af de anatomiske strukturer. Vi kan måle afstande med stor præcision uden de forvridninger, som almindelig røntgen giver, og vi kan lave snit i alle retninger og studere vævet.
Før scannerne må betjenes og beskrives, skal den klinikansvarlige tandlæge certificeres ved et kursus. Herudover har vi på tandlægen.dks klinikker aftaler med specialuddannede eksperter fra universiteterne i København og Århus. De kan med dags varsel beskrive fremsendte scanninger, hvis den enkelte klinik ønsker en supplerende ekspertvurdering fra en røntgenspecialist.

CBCT-scanningerne bruges både til vanskelig diagnostik, hvor tandlægen har svært ved at udrede en patients problem, men med CT-scanningen kan vi også se og få beskrevet sygelige tilstande, som ikke er synlige på de traditionelle røntgenbilleder. Det kan være cyster og betændelsestilstande, revner og frakturer, knækkede rodfiler og problematiske rodstifter i tænder, problemer i kæbehulerne, slidgigt i kæbeled og meget mere.

I behandlingsplanlægningen af flere avancerede behandlinger er CBCT-scanningerne af stor værdi for os: Eksempelvis ved vurdering af kæbeknoglens dimension og kvalitet ved indsættelse af implantater, ved præcis lokalisation af anatomiske strukturer såsom nerver og kæbehuler og ved fjernelse af visdomstænder, der ligger kompliceret. Desuden bruger vores specialtandlæger i tandretning de tredimensionelle scanninger af tænder og kæber til fremstilling af bøjler ved tandretning, uden at det er nødvendigt at tage aftryk i patienternes mund via den tredimensionelle teknik. Enkelte specialister kan sågar med en speciel teknik (SureSmile-systemet) fremstille og præsentere det endelige fremtidige resultat på en tredimensionel skanning af patientens egne tænder, og dermed vise patienten på skærmen, hvad der kan udføres, inden behandlingen påbegyndes.

I alle tandlægen.dks regioner

har vi adgang til klinikker med Cone Beam CT-scannere, som vi kan henvise patienterne til.

Bedøvelse

Hvilken form for bedøvelse er bedst for dig? Læs om dine forskellige muligheder her.

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse opstår grundet plak og tandsten. Derfor er en god daglig mundhygiejne, og at passe sine regelmæssige tandeftersyn vigtigt.

Tandudtrækning

Står en tand ikke til at redde, eksempelvis som følge af paradontose eller en tandbyld, skal den fjernes ved hjælp af tandudtrækning

Blister i munden

Alle kan få blister i munden – både børn og voksne. Se vores gode råd og anbefalinger her.

Behandlingsplan

En behandlingsplan hjælper dig til at prioritere behandlingerne udfra din økonomi og behov

Bidfunktion

Lider du af spændingshovedpine, trætte kæber eller spændinger i halsen, kan det skyldes forkert bidfunktion. Det kan din tandlæge behandle med en bideskinne, der retter kæben på plads.

Digitale fotos og scannere

Mange klinikker i tandlægen.dk har udskiftet det traditionelle røntgenfotografi med digital røntgen.

Dårlig ånde

Dårlig ånde skyldes bakterier i mundhulen.


Facader

Nogle er flove over deres smil. Det kan skyldes slid, knækkede tænder eller andre uregelmæssigheder. Her kan tandfacader være en løsning.

Fjernelse af visdomstand

Mange mennesker har ikke plads til visdomstænderne. Derfor oplever de smerte, når tanden begynder at røre på sig, og det kan blive nødvendigt at fjerne den.

Knækket tand

Har du knækket en tand skal du søge tandlæge straks.

Kosmetisk tandpleje

Smilet er det første indtryk, du får af en anden person. Men ikke alle glade for deres smil og forsøger at skjule skæve eller misfarvede tænder.

Kroner og broer

Har du knækket en tand, eller er din tand blot skrøbelig på grund af fyldninger eller rodbehandling, så kan en krone være løsningen.

Parodontose

Er en betændelsestilstand i vævet (tandkødet) om tænderne. Ubehandlet paradentose kan medføre løse tænder og skade på kæbeknogle.

Plastfyldninger

Med de moderne plastmaterialer er vi i stand til at reparere de fleste tænder efter cariesangreb
eller andre skader, så falder naturligt ind i dit tandsæt.

Proteser

Har du mistet flere eller alle dine tænder, kan du få erstattet de manglende tænder med en protese.

Revne i tanden

Revner i tanden skal kontrolleres af en tandlæge, så det ikke udgør en fare for tandsundheden.

Rodbehandling

En rodbehandling er i princippet fjernelsen af sygt nervevæv lokaliseret inde i tand og rødder.
Man rodhandler en tand, når der er betændelse i tandens nerve eller når nerven er død.

Snorkeskinne

Du snorker fordi du slapper af i musklerne i halsen, som giver mindre plads i svælget.

Specialtandlæger

tandlægen.dk har specialtandlæger i hele landet

Søvnapnø

Snorker du og er du træt og uoplagt?
- Det kan skyldes søvnapnø.

Tandblegning

Hvide tænder betyder enormt meget for et menneskes udseende og selvværd. Der findes både klinikblegning og hjemmeblegning.

Tandeftersyn

Huller i tænderne er et alment problem. Med regelmæssige tandeftersyn og tandrensning kan vi opdage huller og tandkødsproblemer i tide.

Tandimplantater

Tandimplantater kan erstatte en eller flere manglende tænder.


Tandpine

Kontakt altid din tandlæge, hvis du oplever tandpine.

Tandlægeskræk

Tandlægeskræk er ikke noget at være flov over. Næsten halvdelen af Danmarks befolkning er nervøse for at gå til tandlægen.

Tandregulering

Cirka 75 procent af alle danskere har skæve tænder, som i langt de fleste tilfælde kan tilpasses med tandregulering.

Ortodonti

Også kaldet bøjletandlæge, er en specialuddannet tandlæge der har ekspertise inden for tandregulering.