Visdomstænder

Visdomstænder kan hos nogen mennesker være til gene, fordi der ikke er plads til visdomstanden i tandsættet. Det betyder, visdomstænderne skal fjernes enten ved almindelig tandudtrækning eller ved et operationelt indgreb.

Visdomstænderne behøver ikke at være til gene. Er der plads bagest i munden til dem, og du kan holde nabotænderne rene, kan visdomstænderne som udgangspunkt godt blive i din mund hele dit liv. Men nogle gange er der så lidt plads, at visdomstænderne giver smerter, når de begynder at bryde frem. Hvis der ikke er ordentligt plads, begynder de at ”forstyrre” nabotænderne, hvilket kan give smerter, betændelse og/eller huller i tænderne. Det er i sådanne tilfælde, at tandlægen vurderer, at visdomstanden skal fjernes.  

Er der plads til visdomstanden, når de bryder frem, vil tandlægen også vurdere, om der er tilstrækkeligt med plads til, at du kan opretholde en ordentlig mundhygiejne, så der ikke opstår parodontose eller huller i de tænder, der sidder ved siden af visdomstanden.  

For at kunne tage den rette beslutning, kan det være nødvendigt for tandlægen at tage et oversigtsrøntgenbillede. På baggrund af dette vil tandlægen vurdere, hvad der er den bedste løsning for dig. 

Hvornår bør du søge tandlæge på grund af dine visdomstænder?

Du bør søge tandlæge, når du fornemmer, at der er noget, der ”rører” på sig i forhold til dine visdomstænder. Det kan være hævelser bagest i munden, smerter i den bageste tand eller smerter op i kæbeleddet.

Tandlægen vil undersøge, hvad smerterne skyldes og eventuelt tage et oversigtsrøntgenbillede. Herefter kan I sammen vurdere, hvad der skal foretages, og hvor hurtigt et eventuelt indgreb skal sættes i værk.

Hvornår skal en visdomstand fjernes ved operation?

Først og fremmest vurderer tandlægen, om det er nødvendigt at fjerne visdomstanden. Tandlægen vil ofte tage et oversigtsrøntgenbillede for at kunne få et indtryk af, hvordan tanden ligger, og om den er til gene. Er det det, så tager tandlægen stilling til, om den kan trækkes ud, eller om den skal opereres ud. En visdomstand skal altså opereres ud i de tilfælde, hvor normal tandudtrækning ikke er mulig, fordi tanden sidder uhensigtsmæssigt i kæben. ​

Tandudtrækning er et billigere indgreb end et operationelt indgreb, men nogen gange sidder tænderne så kompliceret, at det er nødvendigt at bruge en specialtandlæge

Hvordan fjerner tandlægen en visdomstand?

Uanset om tanden skal trækkes eller opereres ud, bliver du lokalbedøvet, så tandbehandlingen kan foregå så smertefrit som muligt. Tandlægen vil lægge et snit og skubbe tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet. Derefter fjerner tandlægen tanden og lukker såret med et par sting.

Efter indgrebet

Efter en operation i mundhulen, er det helt normalt, du hæver lidt op og har smerter. Der kan også komme lidt misfarvning af huden eller slimhinden på grund af blodansamling i området – det er også helt normalt og kræver som regel ingen behandling. Hævelse og smerter vil typisk være værst i de første to dage og vil derefter blive mindre. Du vil få udleveret smertestillende tabletter, gaze og mundskyllevæske.

Gode råd fra tandlægen, når du har fået fjernet visdomstænder

1. Såret skal have helt ro
Undgå at røre såret, hvor visdomstanden har siddet, med fingrene, tandbørsten eller lignende. Og lad være med at suge i såret.

2. Børst tænder og skyl mund med forsigtighed
Du skal ikke børste tænder i dér, hvor visdomstanden sad den første uge, men forsigtigt børste de andre tænder.

Du bør undgå kraftig mundskylning den første dag. Du kan med fordel skylle munden med 0.2 % klorhexidin eller Betacept, som du kan købe hos tandlægen eller på apoteket. Det vil tage den dårlige smag i munden. Du skal skylle munden tre gange dagligt i 1-2 uger, efter du har fået fjernet visdomstanden.

3. Når du skal spise efter at have fjernet visdomstænder
På selve operationsdagen (efter operationen) bør du undgå meget varm mad og drikke. Vi anbefaler kold, flydende kost det første døgn. Derefter kan du spise normalt, men du skal undgå at tygge med den side, hvor visdomstanden sad. Skyl munden, når du har spist.

​4. Hvis du hæver op omkring den tidligere visdomstand
Der kommer ofte hævelse efter operationen. Hævelsen er ikke udtryk for betændelse, og den forsvinder igen. Du kan mindske hævelsen ved at lægge et koldt omslag på kinden den første dag. Omslaget kan laves af is eller andre frosne ting, der pakkes ind i fx et viskestykke. Brug kolde omslag max. tre gange om dagen af 20 minutters varighed.

5. Ved blødning
Lidt blodsmag og blod i munden den første dag efter, du har fået fjernet visdomstand, er helt normalt. Hvis det bløder mere, så sæt dig ned og slap lidt af. Læg et kompres af gaze på operationsstedet og bid sammen i ca. ½ time. Det vil standse blødningen.

6. Ved smerter
Når bedøvelsen forsvinder, vil du ofte opleve ømhed og lette smerter, der hvor visdomstanden sad. Vi anbefaler, at du tager en tablet af 600 mg Ibuprofen tre gange om dagen. Tag de smertestillende tabletter de første tre dage efter operationen – det er den letteste måde at forebygge smerterne på. Tabletterne kan kombineres med 1-2 Panodil, hvis smerterne er kraftige.

7. Undgå rygning
Lad være med at ryge efter operationen. Undersøgelser viser, at såret er længere tid om at hele, og der kommer flere smerter efter operationen, hvis du ryger.

Tandlæge Nielsen Madsen
Lyngby

Denne artikel er forfattet i samarbejde med tandlæge Niels Madsen

Find nærmeste klinik
{{infoWindowItem.title}}
{{infoWindowItem.address}}
{{infoWindowItem.zip}}
  • {{item.title}}, {{item.address}}, {{item.zip}} ({{item.distanceText}}) Gå til klinik